Europska obrambena agencija nagrađuje obrambene inovacije

EDA će nagraditi inovativne obrambene ideje koje se bave područjem inovativnih rješenja/tehnologija za suzbijanje rojeva bespilotnih letjelica

Europska obrambena agencija objavila je poziv za podnošenje prijava za sudjelovanje u nagradnom natječaju ‘EDA Defense Innovation Prize 2020’ kojim se nagrađuju tvrtke i istraživački subjekti koji su osmislili inovativne i revolucionarne tehnologije, proizvode, procese ili usluge koje su primjenjive u domeni obrane.

Ovogodišnji natječaj nagradit će inovativne obrambene ideje koje se bave područjem inovativnih rješenja/tehnologija za suzbijanje rojeva bespilotnih letjelica (UAV), posebno u pogledu zaštite statičkih i dinamičnih kopnenih objekata i platformi.

Očekuje se da će kandidati predložiti ideje koje bi, ukoliko se primjene između sada i 2030. godine, doprinijele poboljšanju obrambenih sposobnosti država članica posebno vezanih za:

  • otkrivanje i prepoznavanje rojeva malih dronova (mnoge jedinice koje djeluju koordinirano)
  • mjere ublažavanja koje uključuju sposobnost presretanja, onesposobljavanja i neutraliziranja neprijateljskih vozila
  • minimiziranje kolateralne štete.

Nagrada za pobjedničku ideju/koncept iznosit će 30.000 eura.

Natjecanje nije otvoreno samo za namjenske i specijalizirane obrambene tvrtke, već za sve vrste industrija i istraživačkih institucija u Europi. Cilj je doprijeti do najšireg spektra inovativnih programera i proizvođača – posebno malih i srednjih poduzeća (MSP) – kao i istraživačkih organizacija i sveučilišta koja obično nisu (ili nisu izravno) uključena u tradicionalne obrambene istraživačke i razvojne aktivnosti.

Posebno se potiču prijave dvojnih i civilnih/komercijalnih inovatora i istraživača.

Rok za podnošenje prijava je 4. rujna 2020. godine (17 sati po briselskom vremenu).

Pravila natječaja i kriteriji za sudjelovanje dostupni su putem mrežne poveznice: https://eda.europa.eu/procurement-biz/procurement/eda-procurement/2020-innovation-in-defence-prize

Dobitnici nagrada bit će obaviješteni najkasnije u listopadu 2020. godine.
Ceremonija dodjele nagrada za obrambenu inovaciju trebala bi se održati na godišnjoj konferenciji EDA-e 2020, početkom prosinca u Bruxellesu.