General-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske | Foto: MORH/ T. Brandt

General-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske

Ministar Banožić najavio je nadolazeće projekte opremanja Hrvatske kopnene vojske, a general Šerić Kundidu poručuje: “Vaša predanost vojničkom pozivu i cjelokupna vojnička karijera je iznimna”

Primopredaja dužnosti između dosadašnjeg zapovjednika general-pukovnika Borisa Šerića i novog zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnika Tihomira Kundida održana je u ponedjeljak 23. listopada 2023. u Domu Hrvatske vojske u Karlovcu.

U toj prigodi, ministar obrane Mario Banožić poželio je novom zapovjedniku uspjeh u obavljanju zadaća, a dosadašnjem zapovjedniku, general-pukovniku Borisu Šeriću na dostojnom izvršavanju zadaća istaknuvši: “Pomicali ste granice najveće grane Hrvatske vojske, jačajući je organizacijski, inzistirajući pritom na stalnim nastojanjima na usvajanju i jačanju sposobnosti kako postrojbe, tako i pojedinaca!”

U kontekstu modernizacije sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, ministar Banožić najavio je nove projekte naglasivši: “Osim opremanja s 67 oklopnih vozila pješaštva Bradley koje nas uskoro očekuje, tu je i nabava dodatnih 30 borbenih oklopnih vozila Patria, kao i opremanje oklopnih borbenih vozila protuoklopnim vođenim sustavima SPIKE i TOW. Uspješno smo završili i projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000.”

Banožić se osvrnuo i na službeno putovanje u Sjedinjene Američke Države gdje je još jednom dobio potvrdu kako je Hrvatska vojska izrasla u respektabilnog partnera i saveznika.

“Moram s vama podijeliti, kako je uistinu više od osjećaja ponosa, kada od saveznika i prijatelja kao što su Sjedinjenje Američke Države, čujete koliko se cijeni napredak Republike Hrvatske od devedesetih godina do danas, kada čujete s kojim se poštovanjem govori o ulozi Hrvatske vojske u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti. To su trenuci u kojima sami sebi kažete – uspjeli smo. Svjesni smo da je pred nama još puno izazova i da se od nas, kojima su građani dali povjerenje, traži stvaranje još modernije i prosperitetnije države. Također – i Hrvatske vojske”, rekao je ministar obrane.

Zaključno, ministar Banožić poželio je novom zapovjedniku uspjeh u izvršavanju zadaća i poručio: “Jasno je kako će Vaša zadaća biti nepromijenjena – stalni iskoraci naprijed, jačanje moći Hrvatske kopnene vojske, osobito u ovim vremenima izmijenjene i narušene geopolitičke arhitekture”.

Čestitavši general-bojniku Tihomiru Kundidu na novoj dužnosti načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj istaknuo je kako je izbor generala Kundida na mjesto zapovjednika Hrvatske kopnene vojske pravi odabir s obzirom da je riječ o visoko moralnoj, motiviranoj i profesionalnoj osobi koja se nikada ne umara izvršavajući svoje zadaće. “Generale Kundid, preuzimate najveću granu Oružanih snaga RH od svog nasljednika koji je ostavio veliki trag. Uvjeren sam kako ćete svoju dužnost obavljati profesionalno imajući pred sobom cilj kako je naša, ali i vaša zadaća uvijek biti spreman za obranu Domovine”, poručio je admiral Hranj.

Osvrnuo se na zapovjednika HKoV-a u odlasku generala Šerića rekavši kako je iznimno profesionalno izvršavao zadaće tijekom svoje dužnosti, a posebice tijekom elementarnih i dugih nepogoda koje su zadesile Republiku Hrvatsku ne smetnuvši pritom s uma temeljnu zadaću Hrvatske vojske: “Svaka pojedinačna zadaća usmjeravala Vas je u tome da Hrvatska kopnena vojska bude spremna za izvršenje svih zadaća koje se pred nju postavljaju s ciljem organizacije i unaprjeđenja Hrvatske kopnene vojske te najvećeg cilja generiranja brigade za potrebe NATO ciljeva sposobnosti, na čemu smo Vam neizmjerno zahvalni”.

Dosadašnji zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić rekao je kako je ponosan što je imao čast zapovijedati najvećom granom Hrvatske vojske u čijem su sastavu profesionalni i odgovorni pripadnici.

“Vjerujem da smo bili dobar tim”, istaknuo je general te zahvalio svim nadređenima na povjerenju koje su mu ukazali prije nekoliko godina imenovanjem na ovu dužnost. Posebno je zahvalio svim suradnicima, svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske kopnene vojske i svima s kojima je u posljednjih pet godina surađivao i gradio Hrvatsku kopnenu vojsku, uspješnom provedbom svih zadaća i aktivnost, uspješnom realizacijom zahtjevne obuke, sudjelovanjem u misijama i operacijama te realizacijom velikih projekata i uvođenjem u operativnu uporabu novih sredstava i opreme.

“Poštovane kolegice i kolege, hvala vam na profesionalnom i ljudskom odnosu. Siguran sam da ćete tako nastaviti raditi i dalje, vođeni novim zapovjednikom u ovom izazovnom vremenu”, istaknuo je.

Svim prethodnicima, dosadašnjim zapovjednicima HKoV-a zahvalio je što su razvijali HKoV na čvrstim temeljima što mu je uvelike olakšalo obnašanje ove dužnosti, a svojem nasljedniku, generalu Kundidu poželio je uspješno izvršavanje zadaća koje su ispred njega i poželio mu puno uspjeha u budućem radu. “Vaša predanost vojničkom pozivu i cjelokupna vojnička karijera je iznimna. Siguran sam da su naši nadređeni donijeli ispravnu odluku vašim imenovanjem na ovu dužnost”, poručio je.

General Šerić posebno je zahvalio na novoj dužnosti Vojnog predstavnika RH pri NATO-u i EU, na koju je imenovan i na prilici da može predstavljati interese i ambicije Hrvatske vojske i Republike Hrvatske u NATO-u i EU u ovom izazovnom vremenu.

Novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid u svom obraćanju kazao je kako će njegova primarna zadaća biti opravdati povjerenje koje mu je pruženo: “Ovo je velik izazov, ali i još veća odgovornost. Sve svoje sposobnosti usmjerit ću na procese koji su od vitalnog značaja za razvoj Hrvatske kopnene vojske i da bude suverena u provedbi svih zadaća koje proizlaze iz naše misije”.

General Kundid zahvalio se generalu Šeriću na svemu što je učinio za ovu granu Hrvatske vojske istaknuvši pritom kako se Hrvatska kopnena vojska nalazi u početnoj fazi jedne vrlo značajne modernizacije i opremanja koja će bitno doprinijeti višoj razini borbene moći postrojbi HKoV-a.

“Uz modernizaciju i opremanje, posvećenost obuci i razvoj zahtijevanih sposobnosti je temelj razvoja uvježbane i snažne kopnene vojske. Takvi pripadnici ishodište su koje pokazuje našu spremnost odgovora na široki spektar sigurnosnih izazova”, zaključuje general Kundid.

Uz brojne okupljene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji te bivše zapovjednike Hrvatske kopnene vojske, primopredaji je nazočio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ivica Olujić, zamjenik direktora RACVIAC-a kontraadmiral Predrag Stipanović, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, predstavnici civilnih institucija i drugi.

General-bojnik Tihomir Kundid rođen je 2. veljače 1969. godine u Varaždinu. Završio je fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ratnu školu Ban Josip Jelačić završio je 2008., a u Kanadi je završio “Canadian Forces Language School”.

U obranu Republike Hrvatske uključio se u prosincu 1990. godine te je 1991. godine postao pripadnik Specijalne policije MUP RH. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade – “GROMOVI” od 15. svibnja 1991. do 2007. godine. U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz zapovjednih dužnosti. Bio je načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade od 2008. do 2016. godine, a potom je imenovan zapovjednikom Mehanizirane brigade 1. srpnja 2016. koju je obnašao do 15. ožujka 2020. godine. Dužnost načelnika stožera-zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske obnašao je od 16. ožujka 2020. godine do listopada 2023. godine. Od 1. studenog 2023. godine preuzima dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Za svoj dosadašnji rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan, a za izniman doprinos odlikovan je brojnim odlikovanjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Josipa Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za 5 godina, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za 15 godina, Medaljom za iznimni pothvat, Medaljom Bljesak, Medaljom Oluja, Zlatnom medaljom Hrvatske vojske i Medaljom za pomoć institucijama civilne vlasti.

General-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojskeGeneral-bojnik Tihomir Kundid novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske