Foto: HKOV/ D. Miljković

General Jurković na sjednici Kriznog stožera u Jasenovcu

“Na području Jasenovca angažirano je 107 pripadnika OS RH sa šest teretnih vozila na izgradnji zečjih nasipa”, izvijestio je general Jurković

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković nazočio je danas, 15. ožujka 2018. godine sjednici Kriznog stožera u Jasenovcu u Sisačko-moslavačkoj županiji kojoj su prisustvovali i predstavnici lokalne uprave i samouprave, Hrvatskih voda, Hrvatske gorske službe za spašavanje, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i policije.

Na sastanku Kriznog stožera župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izvijestio je nazočne o trenutnoj situaciji na terenu, mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju u cilju normalizacije stanja obrane od poplava na području Jasenovca.

O stanju na terenu govorio je general Jurković naglasivši: “Jedan od elemenata Domovinske sigurnosti je i sinergija svih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti i lokalne zajednice u pomoći lokalnom stanovništvu u borbi s poplavama”.

Potvrdio je kako je trenutno na terenu angažirano 120 vojnika Hrvatske vojske. “Na području naselja Trebež u Jasenovcu u Sisačko-moslavačkoj županiji angažirano je 107 pripadnika OS RH sa šest teretnih vozila na izgradnji zečjih nasipa”, rekao je Jurković dodavši kako im je na raspolaganju dovoljan broj vreća s pijeskom, a posao im olakšava i dovoljan broj mehanizacije.

Također, potvrdio ja da će Hrvatska vojska sudjelovati u aktivnostima u obrani od poplava dok god to bude potrebno i gdje god ju pozovu. “Hrvatska vojska je uvijek na raspolaganju svom narodu. Trenutno smo angažirani u Jasenovcu i Letovaniću, a prema procjenama nadležnih civilnih institucija, uključit ćemo se tamo gdje bude najpotrebnije”, zaključio je general Jurković koji je tijekom popodneva posjetio pripadnike Hrvatske vojske na terenu.

U Letovaniću su poduzete sve mjere obrane od poplave, a uz druge službe, na terenu su i dalje pripadnici Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OS RH, njih 20, koji su angažirani na podizanju zečjih nasipa uz najugroženije obiteljske kuće.

Također, na područje Letovanića upućena je jedna cisterna od 3500 litara za opskrbu mjesnog stanovništva pitkom vodom.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2731″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”60″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]