Foto: MORH/ J. Kopi

General Jurković obišao mještane u Hrvatskoj Kostajnici

“Hrvatska vojska u sinergiji sa lokalnom zajednicom, DUZS-om i Crvenim križem pomaže i na raspolaganju je građanima za pomoć kada je najteže”, poručuje Jurković

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, liječnik iz bojne “Gromovi” Hrvatske kopnene vojske poručnik Roko Hatvalić, zapovjednik bojne “Tigrovi” bojnik Mario Mlinarić, čiji su pripadnici angažirani u obrani od poplava, u pratnji predstavnika Hrvatskog crvenog križa i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te predstavnici Hrvatske Kostajnice obišli su danas, 14. ožujka 2018. godine stanovnike Hrvatske Kostajnice, koji su evakuirani iz svojih kuća koje su srušene uslijed klizišta iznad Starog puta, nedaleko od tvornice Pounja.

Klizište je utorak, 13. ožujka 2018. godine u Hrvatskoj Kostajnici do temelja srušilo sedam obiteljskih kuća, a teško oštetilo još šest kuća.

Tijekom obilaska klizišta i poplavljenih područja Hrvatske Kostajnice, general Jurković razgovarao je s mještanima istaknuvši: “Održali smo obećanje da će Hrvatska vojska ponovno doći i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo vam pomogli. U suradnji s lokalnom zajednicom i drugim sastavnicama Domovinske sigurnosti Hrvatska vojska će pomoći našem narodu kada im je najteže”.

Stanovnica Hrvatske Kostajnice Refika Hamzagić ispričala je generalu Jurkoviću kako je spašavala životinje kada je došlo do odrona i nestanka njezine kuće te da se nada kako će Hrvatska vojska pomoći njoj i njezinim susjedima u ovoj teškoj situaciji.

U pomoć u obrani od poplave u Hrvatskoj Kostajnici  aktivno su uključene sve sastavnice Domovinske sigurnosti, Hrvatska vojska pomoći će u sanaciji terena, a unesrećenim ljudima u Hrvatskoj Kostajnici pomaže i Crveni križ, koji je uputio apel za financijsku pomoć i podijelio jednokratnu pomoć obiteljima u vrijednosti 1.000 kuna.

Također, pripadnici Oružanih snaga su i dalje angažirani na aktivnostima u obrani od poplava te je trenutno na području Letovanića u Sisačko-moslavačkoj županiji angažirano 73 pripadnika Hrvatske kopnene vojske s pet motornih vozila.

Tijekom jučerašnjeg obilaska klizišta u Hrvatskoj Kostajnici predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar Krstičević je naglasio da je Hrvatska vojska spremna pomoći tamošnjem civilnom stanovništvu u inženjerijskim radovima te da će se sve raspoložive snage staviti na raspolaganje.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2728″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”60″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]