Foto: MORH/ GS OSRH/ ETH

General Lovrić posjetio ETH u Divuljama i Obalnu stražu

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić posjetio je danas, na Staru godinu, 31. prosinca 2013. dežurnu posadu Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama kod Trogira

U susretu s letačkom posadom helikoptera Mi-8 MTV koja će dežurati u Novogodišnjoj noći, general Lovrić je uputio priznanje Eskadrili transportnih helikoptera za postignuća u humanim misijama spašavanja ljudskih života kroz medicinske letove i traganja i spašavanja te dežurnoj posadi i svim pripadnicima Oružanih snaga RH zaželio sretnu i uspješnu 2014. godinu.

Posjet generala Lovrića odvijao se tijekom hitnog medicinskog leta te je čestitka uslijedila nakon što je posada uspješno zbrinula jednog pacijenta s Korčule. „Ponosan sam na vas, na sve vaše humane akcije kojima pridonosite sigurnosti svih građana RH i stranih gostiju, a jednoj takvoj smo upravo svjedočili gdje ste i ovoga puta potvrdili visoku osposobljenost i spremnost brzog, sigurnog i učinkovitog djelovanja te sam na ispraćaju Stare i dočeku Nove godine sa zadovoljstvom htio podijeliti ove trenutke  zajedno s vama“, istaknuo je general Lovrić. Rekao je kako vojarna u Divuljama zbog specifičnog smještaja i važnosti ima perspektivu razvoja baze u međunarodnom, međuresornom i međugranskom segmentu. To znači kako će u budućnosti Divulje imati međunarodnu razinu obuke i suradnje s partnerskim i zemljama u okružju na području obuke ronitelja i protupožarnog djelovanja i osposobljavanja protiv drugih vrsta ugroze, a njene potencijale koristila bi i ostala ministarstva RH, te sve grane Oružanih snaga RH.

U ime dežurne posade koju su činili Stjepan Stepić, kopilot natporučnik Filip Petrinjak i tehničari letači: stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Frane Franić, zahvalio se zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera, satnik Ante Siniša Kozina koji je rekao kako letačke posade dežuraju 24 sata kroz cijelu godinu, a najčešće idu na intervencije u vrijeme blagdana i vikenda kada znaju poletjeti i više puta dnevno u humanim misijama spašavanja ne samo domaćeg stanovništva nego i stranih gostiju.

Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a dobitnik je ovogodišnjih priznanja „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ zbog iznimnog doprinosa u sigurnom odvijanju turističke sezone te priznanja „Ponos Hrvatske“ za humanost i nesebičnost u spašavanju ljudi hitnim helikopterskim prijevozom.

Od početka godine letačke posade iz Divulja sveukupno su u hitnim medicinskom letovima prevezle ukupno 486 pacijenta. Uz domaće i strane pacijente posade su prevezle i oko 950 pratitelja medicinskih timova pri čemu su sveukupno poletjeli više od 1200 puta te su u zraku proveli 580 sati (puna 24 dana).

Također, tijekom današnjeg dana, general Lovrić posjetio je i Obalnu stražu Republike Hrvatske u vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu te Operativno središte Hrvatske ratne mornarice i školski brod „Andrija Mohorovičić“ pri čemu je istaknuo kako danas, zadnjeg dana 2013. godine, obilazi Obalnu stražu i helikoptersku eskadrilu jer su oni i na Novu godinu spremni pomoći ljudima na moru i u zraku.

General Lovrić najavio je da će se 2014. godine graditi prvi od pet planiranih obalnih ophodnih brodova te da je za njega iz proračuna osigurano 65 milijuna kuna.

Zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske kapetan bojnog broda Marin Stošić istaknuo je kako je Obalna straža i u ozračju dočeka Nove godine spremna na angažman u slučaju potrebe. „Cijelo smo vrijeme nazočni na moru i tako osiguravamo sigurnost našeg Jadrana“, naglasio je kapetan Stošić.

General Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u DivuljamaGeneral Lovrić u posjetu Obalnoj straži i ETH u Divuljama