General Tuškan na konferenciji za medije o završetku Protupožarne sezone | Foto: MORH

General Tuškan na konferenciji za medije o završetku Protupožarne sezone

U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici održana konferencija za medije o završetku glavnog napora protupožarne sezone 2019.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan nazočio je su u četvrtak, 3. listopada 2019. u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Zagrebu na konferenciji za medije o Protupožarnoj sezoni 2019.

Uz generala Tuškana, na konferencije za medije nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković i njegov zamjenik Željko Sutlar, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, predstavnici Uprave Hrvatskih šuma na čelu s Jasnom Molc i Državnog hidrometeorološkog zavoda na čelu s Vlastom Tutiš.

Rezultate analize predstavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković osvrnuvši se na glavne značajke i aktivnosti tijekom ovogodišnje protupožarne sezone. Zahvalio je svim sudionicima, od vatrogasaca, pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Hrvatskih šuma, Hrvatskog crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, jedinica lokalne uprave i samouprave na izvrsnoj suradnji, a posebno onima koji su davali iznimnu potporu – Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu obrane RH i Ministarstvu unutarnjih poslova koji su bili aktivno uključeni tijekom požarne sezone.

Posebno je istaknuo kako je ova godina bila treća po intenzitetu broja požara tijekom proteklih 11 godina, a opožarenih područja bilo je 15 posto manje, dok je ukupna opožarena površina u Hrvatskoj iznosi 32.525 hektara što odgovara veličini otoka Hvara. “Pravovremena reakcija i rad svih subjekata, od sustava dojave požara, bržeg uočavanja požara, uvođenja novih kamera do izlaska na teren, dovelo je do smanjenja potrebe za intervencijama i angažiranjem snaga na terenu”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik.

Tucaković je također istaknuo kako je u 2019. godini bilo 6,5 puta više požara i to 3485 požara, nego godinu prije, kad ih je bilo 1505. Najčešći uzrok požara bili su udari groma te namjerna palež i prometne nesreće. Dvije trećine svih požara dogodili su se u prva tri mjeseca ove godine.

Kao najugroženiju županiju ovogodišnjim požarima izdvojio je Splitsko-dalmatinsku, a prema opožarenoj površini najviše je hektara izgorjelo u Ličko-senjskoj županiji. “Najveći ovogodišnji požar izbio je na području Južne Dubrave kod Šibenika u kojemu je opožarena površina 900 hektara i šume i niskog raslinja u kojemu je sudjelovalo 10 protupožarnih aviona i 102 pripadnika kopnene vojske te 11 motornih vozila”, rekao je Tucaković pohvalivši brzinu intervencija na požarištu koje su trajale u prosjeku jedan sat i 53 minute u 2019. godini, dok su u 2017. godini iznosile 3 sata i 51 minutu.

General Tuškan na konferenciji za medije o završetku Protupožarne sezone | Foto: MORH

General Tuškan: “Za smanjenje požara ključni su prevencija i brzo otkrivanje požara”

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan osvrnuo se na upotrebu novih tehnologija u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni, od bespilotnih letjelica “Orbiter 3”, upotrebe kamera na protupožarnim zrakoplovima do pjenila za gašenje. “Ranom otkrivanju požara značajno su doprinijeli besposadni zrakoplovni sustav ‘Orbiter 3’ koji se od početka ovogodišnje požarne sezone koristi za protupožarna izviđanja te aplikacija Raptor iz protupožarnog zrakoplova koja omogućuje prijenos slike i videa u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo što omogućuje brže donošenje odluka i upućivanje snaga na teren”, naglasio je general Tuškan.

“Od 1. siječnja 2019. godine zračne snage su bile angažirane 186 puta, pri čemu su ostvarile ukupno 2.879 letova i 536 sati naleta, utrošile 2538 litara pjenila i prevezle 14 osoba i 14 tona tereta”, rekao je general Tuškan naglasivši kako su od 61 upućenog zahtijeva, protupožarni zrakoplovi tijekom protupožarnog izviđanja uočili 35 požara, zatim inicijalno djelovali i javili o stanju istih u Operativno vatrogasno zapovjedništvo.

Rekao je kako je od ukupnog broja požara na kojima su djelovale protupožarne snage Hrvatske vojske, gotovo polovica njih izbila u Šibensko-kninskoj županiji, a najveći požar ove sezone izbio je na području Južne Dubrave u zaleđu Šibenika gdje su po prvi puta uz zračne, angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske sa 102 pripadnika i 11 motornih vozila.

Također, general Tuškan je izdvojio korištenje bezposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3″ koji su bili angažirani 43 puta u razdoblju od 17. lipnja do 25. rujna 2019. u izviđanju područja koja su procijenjena kao visoko rizična glede izbijanja požara te snimanja požarišta zaključivši kako je za smanjenje požara tijekom glavnog napora požarne sezone ključna prevencija i brzo otkrivanje požara.

Podsjetio je kako Protupožarna eskadrila nastavlja aktivnosti kroz dežurstva potrebitog broja posada i aviona kroz cijelu godinu, a do kraja listopada posade i dva Canadaira CL-415 su u spremnosti i za angažman u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (RescEU).

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i član Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut naglasio je kako je u 2019. godini bilo 236 prijava za namjerni palež, a u 2018. tek njih 27. Također je pohvalio napore u akciji evakuacije na plaži Zrće na otoku Pagu, pri čemu su u nešto više od sat vremena evakuirali skoro 10 tisuća turista koji su bili na toj plaži.

Zadovoljstvo suradnjom svih sastavnica civilne zaštite tijekom ovogodišnje protupožarne sezone izrazili su i predstavnici Hrvatskih šuma i Državnog hidrometeorološkog zavoda.

[ngg src=”galleries” ids=”3694″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]