Helikopter HRZ i PZO nakon pružanja pomoći vratio se u Hrvatsku

Dvije posade Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a koji su 17. veljače 2012. bili upućeni u Crnu Goru sa jednim helikopterom MI-8 MTV u cilju pružanja pomoći tamošnjem stanovništvu u hitnoj opskrbi i spašavanju ljudi od posljedica snježnog nevremena, vratili su se u utorak 21. veljače 2012. u Hrvatsku, gdje su sletjeli u vojarnu “Knez Trpimir” u Divuljama u 16,00 sati.

Tijekom humane misije u Crnoj Gori pripadnici HRZ i PZO-a bili su angažirani na zadaćama zračne dostave hrane i lijekova, te evakuaciji bolesnih i starijih osoba iz snijegom zametenih područja u Crnoj Gori. Na navedenim aktivnostima ostvarili su 41 let u ukupnom trajanju od 10h15min pri čemu su prevezli 86 osoba i 1,5 tone tereta. Voditelj hrvatske misije bio je satnik Ante Siniša Kozina, dok su ostatak posade činili natporučnici Goran Jelić i Neven Korica, poručnici Josip Perić i Goran Petrović, te časnički namjesnik Saša Lukić, stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Frane Franić.

Odluku o upućivanju helikoptera HRZ i PZO donijela je Vlada RH uz suglasnost Predsjednika RH nakon što je Crna Gora zatražila međunarodnu pomoć.
VIDEO
{videoplaylist}helikopter_17022012{/videoplaylist}