Hodnja pripadnika ZSS-a na Velebit | Foto: MORH/ T. Brandt

Hodnja pripadnika ZSS-a na Velebit

Pripadnici ZSS-a, predstavnici općine Starigrad Paklenica te Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti obilježili godišnjicu pogibije bojnika Nenada Mataka – Mehe

Pripadnici Zapovjedništvo specijalnih snaga, predstavnici općine Starigrad Paklenica te Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne Termiti, u petak, 12. ožujka 2021. proveli su hodnju na Velebitu do spomen obilježja pogibije pripadnika specijalne postrojbe HV-a bojnika Nenada Mataka – Mehe, čime su ujedno obilježili 28. godišnjicu njegove pogibije.

Polazna točka bila je u mjestu Veliko Rujno gdje je u crkvi „Majke Božje“, služena Sveta misa za sve sudionike hodnje, koju je predvodio vojni kapelan pater Mirko Vukoja. Na završnoj točki hodnje Račabuša, koja je ujedno i mjesto pogibije bojnika Mataka, pripadnici postrojbe, obitelji i ostali odali su se počast paljenjem svijeća.

Za pripadnike ZSS-a osim dostojanstvenog odavanja počasti ova hodnja bila je i provjera njihovih sposobnosti i tjelesne spremnosti.

Bojnik Nenad Matak – Meho dragovoljac je Domovinskog rata, od 5. studenog 1990. pripadnik je specijalne postrojbe MUP-a RH Rakitje, a osnivanjem Zbora narodne garde prelazi u 1. gardijsku brigadu Tigrovi. U kolovozu 1991. godine postao je pripadnik Specijalne postrojbe GS HV-a. Ranjen je u akciji oslobađanja Gornjeg Zemunika. Poginuo je 14. ožujka 1993. godine prilikom izviđanja terena na Velebitu.

Nastavak prisjećanja na njegovu žrtvu je u subotu 13. ožujka 2021.na groblju Belafuža u gradu Zadru gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće na njegovom posljednjem počivalištu.

Hodnja pripadnika ZSS-a na VelebitHodnja pripadnika ZSS-a na VelebitHodnja pripadnika ZSS-a na VelebitHodnja pripadnika ZSS-a na VelebitHodnja pripadnika ZSS-a na VelebitHodnja pripadnika ZSS-a na VelebitHodnja pripadnika ZSS-a na Velebit