Foto: MORH/ Z.Vrdoljak

“Hrvatska krila” za obljetnicu HRZ i PZO u galeriji “Zvonimir”

U povodu 22. obljetnice osnivanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u galeriji Ministarstva obrane “Zvonimir”, 9. prosinca 2013. otvorena je izložba “Hrvatska krila” profesora Ivana Mustača.

Izborom radova 40-ak slika u tehnici gvaš i akvarel autor je predstavio presjek razvoja zrakoplovstva u Hrvata od prvih vizija letjelice Fausta Vrančića, njegov prvi skok padobranom, pa sve do današnjih dana, odnosno, njegovog futurističkog viđenja razvoja HRZ-a. Središnji dio izložbe obuhvaćaju radovi na temu  Domovinskog rata u kojem je HRZ imalo izuzetno značajnu ulogu i za koji autor kaže da je, kao veliki zaljubljenik zrakoplovstva, posvetio svim braniteljima, posebice junacima ratnog zrakoplovstva.

Izložbu je otvorio zapovjednik HRZ i PZO-a, brigadni general Dražen Ščuri, zahvaljujući profesoru Mustaču što sudjeluje ovom sjajnom izložbom u obilježavanju 22. godišnjice osnivanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. General je pri tom podsjetio na teško ratno razdoblje Domovinskog rata u kojem je HRZ osnovano i tom prigodom zahvalio svim braniteljima, posebice pripadnicima HRZ-a, na hrabrosti, predanosti i profesionalnosti. Naglasio je da možemo biti izuzetno ponosni na djelovanje ratnog zrakoplovstva kako u ratno tako i u mirnodopsko vrijeme koje, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, ispunjava sve svoje zadaće.

Izrazivši nadu kako će se u budućem razdoblju za HRZ stvoriti bolji uvjeti djelovanja, te time veće mogućnosti razvoja, zaključio je da će možda i neke od umjetničkih vizija prof. Mustača baš u budućem HRZ-u saživjeti parafrazirajući staru latinsku izreku “… jer letjeti se mora…”.

Profesor likovne kulture Ivan Mustač rođen je 1955. u Donjem Kraljevcu u Međimurju, a 1985. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u kojem živi i radi. Osim kao likovni pedagog u školi, aktivno se bavi slikanjem i grafičkim dizajnom. Do sada je imao više samostalnih i skupnih izložbi, a motivi su mu uglavnom pejzaži u ulju, pastelu i akvarelu, portreti, te različite kompozicije vezane uz fantastiku i slično.

Izložba se može razgledati do 14. prosinca 2013. u radno vrijeme galerije “Zvonimir”, od 10 do 18 sati, uz slobodan ulaz.

[nggallery id=1310]