Ministar obrane Ivan Anušić na neformalnom sastanku ministara obrane EU | Foto: belgium24.eu

Hrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun eura

Ministar obrane Ivan Anušić na neformalnom sastanku ministara obrane EU

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je u srijedu 31. siječnja 2024. na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije koji se održao u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Sastanku je nazočio i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, a ministrima se ovom prigodom obratio i ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov.

Razgovaralo se o obrambenoj spremnosti Europske unije, potpori Europske unije Ukrajini te sigurnosnim izazovima u Sahelu i Crvenom moru.

Ministar Anušić istaknuo je kako ruski rat protiv Ukrajine zahtijeva daljnju suradnju saveznika i partnera po pitanju razvoja zajedničkih obrambenih sposobnosti: „Hrvatska će i dalje podržavati Ukrajinu. Naša dosadašnja vojna pomoć Ukrajini iznosi više od 181 milijun eura. Nemaju sve zemlje iste mogućnosti, i financijske i u smislu oružja, kada je riječ o pomoći Ukrajini. Hrvatska će sve ono što je obećala Ukrajini i ispuniti.“

Ministar Anušić u kontekstu važnosti ulaganja u nacionalne obrambene sposobnosti rekao je kako je tema obrambene industrije – top tema. Novinarima je u izjavi poručio kako Hrvatska mora početi proizvoditi streljivo i oružje za svoje potrebe, ali i za izvoz. Što Hrvatska danas i čini, ali ne u obliku i količini koja nam je nužna.

“Povezat ćemo se s našim tvrtkama, one već jesu objedinjene u klaster obrambene industrije, ali i onima iz EU. Moramo početi proizvoditi vlastite zalihe streljiva i oružja, ne samo zbog Ukrajine nego zbog sigurnosti naše države i našeg naroda”, rekao je Anušić.

Ministar obrane naglasio je da Hrvatska podržava razvoj Europske obrambene industrijske strategije (EDIS) koja će doprinijeti kolektivnoj obrani i odvraćanju unutar okvira Europske unije, ali i NATO-a, te treba biti usklađena s već postojećim EU inicijativama i prioritetima.

U kontekstu sigurnosne krize u Crvenom moru, ministar obrane ističe: “Kao pomorska država, Hrvatska podupire sve napore usmjerene ka osiguranju slobode plovidbe i zaštite trgovačke plovidbe u regiji.”

Hrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun euraHrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun euraHrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun euraHrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun euraHrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun euraHrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun euraHrvatska pomoć Ukrajini dosad 181 milijun eura