Hrvatska vojska na 3. memorijalu Šimo Đamić - Štit Domovine u Vukovaru | Foto: MUP

Hrvatska vojska na 3. memorijalu Šimo Đamić – Štit Domovine u Vukovaru

Satnik Ivan Gelenčir osvojio je treće mjesto u kategoriji ostalih oružanih snaga na 3. memorijalu Šimo Đamić – Štit Domovine u Vukovaru

Pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali su na 3. memorijalu Šimo Đamić – Štit Domovine – Vukovar 1991.-2021., održanom od 7. do 10. rujna 2021. u Vukovaru.

Uz pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova RH, po prvi put natjecali su se i pripadnici Hrvatske vojske: pripadnik Obavještajne pukovnije desetnik Marko Srnec, pripadnik Pukovnije Vojne policije desetnik Vladimir Brčić i pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade satnik Ivan Gerenčir, uz pratnju provedbenog dočasnika u Uredu prvog dočasnika OS RH časničkog namjesnika Tihomira Slanca.

Ovogodišnje natjecanje spajalo je značajna mjesta stradavanja u Domovinskom ratu, sa startom utrke u mjestu Lovas, kroz šumoviti dio od Lovasa preko područja šume Jelaš do Ovčare prema Vukovaru, gdje je utrka i završila na platou Vukovarskog vodotornja.

Zahtjevnu stazu dugu 35 kilometara, uz 10 kilogramski teret te provođenje složenih vojno-policijskih zadaća (navigacija, prelazak preko užeta, pješačke prepreke, veslanje, urbana borba u prostoriji, precizno gađanje, sastavljanje i rastavljanje naoružanja), po šumskim i poljskim putevima od Lovasa do Vukovara, kojima su prije 30 godina kročili branitelji Lijepe naše, prošlo je 68 natjecatelja, od čega 51 policajac i sedam policajki, četiri veterana specijalne policije, tri pripadnika OS RH i tri pripadnika slovenske policije.

Prvi je u cilj ušao i zastavu pozdravio Krešimir Šimić iz Interventne jedinice policije PU brodsko-posavske, drugoplasirani je Petar Volarević iz Interventne jedinice policije PU dubrovačko-neretvanske, dok je treće mjesto zauzeo Angel Milišić-Zečević iz Specijalne jedinice policije Osijek. Najspremnija policijska službenica je Antonija Radeljić iz Interventne jedinice policije PU zadarske, ovogodišnja pobjednica natjecanja oružanih snaga „Prvi za Hrvatsku“ u ženskoj kategoriji. Druga je u cilj ušla prošlogodišnja pobjednica 2. Memorijala Šimo Đamić, Ines Matec Mamuzić iz Ureda Glavnog ravnatelja policije, dok je na trećem mjestu Nela Marušić iz PGP Gvozd, PU sisačko-moslavačke.

U ukupnom poretku 17. je bio ovogodišnji pobjednik natjecanja Oružanih snaga RH “Prvi za Hrvatsku”, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske satnik Ivan Gerenčir, odnosno treći u kategoriji ostalih oružanih snaga.

Riječ je o natjecanju koje se tradicionalno održava u sjećanje na legendarnog zapovjednika Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske Šimu Đamića, a ove godine je održano u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske u spomen na 30. godišnjicu pada grada Vukovara te sjećanje na sve poginule i stradale u Domovinskom ratu.

Šimo Đamić bio je jedan od heroja Domovinskog rata koji je obnašao dužnost ratnog zapovjednika Specijalne jedinice PU Brodsko-posavske, poznatije pod nazivom “Šimini anđeli pakla”. Pod njegovom čvrstom rukom „Šimini anđeli pakla” uspješno su ispunjavali svoju zadaću obrane Lijepe Naše, a rukovodio je obranom na području Gline i Petrinje, novogradiške i pakračke bojišnice, Dubrovnika, Velebita, Maslenice i Zadra.

Hrvatska vojska na 3. memorijalu Šimo Đamić - Štit Domovine u VukovaruHrvatska vojska na 3. memorijalu Šimo Đamić - Štit Domovine u VukovaruHrvatska vojska na 3. memorijalu Šimo Đamić - Štit Domovine u VukovaruHrvatska vojska na 3. memorijalu Šimo Đamić - Štit Domovine u Vukovaru