Cooperative Security 19

Hrvatska vojska na vježbi Cooperative Security 19 u Mađarskoj

U statusu promatrača na vježbi sudjeluju BiH, Crna Gora, Grčka, Poljska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija i Srbija

U Mađarskoj se u razdoblju od 14. do 17. listopada 2019. održava međunarodna vojna vježba COOPSEC 19 (Cooperative Security 19) čiji je cilj prikazati pojačane političke i vojne suradnje CEDC država – Central European Defence Cooperation (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Slovenija) usmjerenih na potporu nacionalnim policijskim snagama u suočavanju s kriznim situacijama uzrokovanim masovnim migracijama.

Republika Hrvatska u vježbi participira s četiri pripadnika Oružanih snaga RH, a scenarij vježbe uključuje zajedničko djelovanje policijskih i oružanih snaga u zaštiti vanjske granice EU-a, suočavanje s kriznim medicinskim (epidemijskim) situacijama, cyber obranu te sprečavanje trgovanja ljudima i narkoticima.
Vježba se odvija u dva modula – “Command Post Exercise” koji se održava u simulacijskom središtu zapovjedništva vježbe (HDF Recreation, Training and Conference Centre, Balatonakarattya) i “Field Post Exercise” u vojnoj bazi “Ujmajor” (blizina grada Veszprema).
 
Zadnji dan vježbe predviđena je demonstracija vježbe, a u statusu promatrača na vježbi sudjeluju Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Poljska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Direktor vježbe je državni tajnik iz mađarskog Ministarstva obrane, dok je njegov zamjenik predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova Mađarske.