Hrvatski vojni hodočasnici u Lourdesu | Foto: D. Jonjić

Hrvatski vojni hodočasnici u Lourdesu

Ono na što nas Lourdes kao hodočasnike, kao vjernike poziva, naglasio je biskup Bogdan pred Špiljom ukazanja je da otvorimo naša srca te da pozornije osluškujemo Božju riječ

Misnim slavljem pred Špiljom ukazanja, pobožnošću Križnog puta i paljenjem zavjetne svijeće u četvrtak 12. svibnja 2022. godine obilježen je prvi dan 28. Hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdesu.

Na hodočašću sudjeluju pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatske policije, vatrogasci, hrvatski vojni invalidi i hrvatski branitelji, te predstavnici ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Hodočašću su se pridružili pripadnici hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine.

“Mi kao hodočasnici u ovom svetištu osjećamo Božju blizinu i nazočnost na osobit način, gdje se neznatna službenica Gospodnja, Blažena Djevica Marija, susrela s neznatnom djevojčicom, Bernardicom Soubiros. Radost je naša još veća jer je ovo prvi put nakon početka pandemije”, naglasio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, te nastavio: “Želimo se na ovom hodočašću otvoriti svjetlu Božje ljepote i milosrđa kako bi posve ispunio naša srca”.

Govoreći o znakovima Lourdesa, biskup Bogdan istaknuo je kako ovdje Marijina blizina i majčinska briga postaje vidljiva i opipljiva “preko mnoštva gorućih svijeća, preko čudesnog izvora vode, preko ove posebne špilje koja čuva spomen na susret Marije i Bernardice”, rekao je, te pozvao hodočasnike da dozvole da ih svaki od ovih znakova uvede u otajstvo Božje milosne i spasonosne nazočnosti.

Ono na što nas Lourdes kao hodočasnike, kao vjernike poziva, naglasio je biskup Bogdan je da otvorimo naša srca te da pozornije osluškujemo Božju riječ.

Uslijedila je pobožnost Križnog puta koju su uz policijske i vojne kapelane, kadete, policijske polaznike te dužnosnike ministarstava obrane Republike Hrvatske i BiH, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja predvodili vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan i nadbiskup Vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić. Tema razmatranja Križnog puta bio je izazov roditeljima i djeci od ispraznosti suvremenog života, u kojem se gube prave vrijednosti, a utjehu traže u lažnim vrijednostima.

U nagovoru na kraju Križnog puta nadbiskup Vukšić pozvao je hodočasnike da u svakodnevnom životu izaberu pravu stranu te da ne budu bezlična većina koja osuđuje – kao nekad Isusa.

Pozvao ih je da budu oni koji će pomoći bližnjemu. Nadbiskup Vukšić naglasio je kako Križni put nije samo suosjećanje s Isusovom patnjom, već se nastavlja ka svima koji danas pate i trpe. Pozvao je sve da u svakodnevnom životu, današnjem čovjeku budemo Šimun Cirenac, sveta Veronika, Ivan Apostol.

Na kraju jutarnjeg programa uslijedilo je paljenje zavjetne svijeće. Zavjetnu svijeću Hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdes zapalio je brigadni general Ivan Turkalj.

Hrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u LourdesuHrvatski vojni hodočasnici u Lourdesu