Hrvatski vojni policajci na vježbi “Black Bear 2009” u Češkoj

LIVEX “Black Bear 2009” naziv je međunarodne vojne vježbe NATO-ove Multinacionalne bojne Vojne policije, koja se od 14. do 24. rujna održava u Češkoj.

Uz pripadnike vojne policije iz partnerskih zemalja uključenih u taj projekt, Češku, Slovačku i Poljsku, na vježbi sudjeluju i pripadnici Vojne policije Oružanih snaga RH. U češkoj vojnoj bazi Brezine vojni policajci uvježbavaju se za razne zadaće specifične za mirovne misije i operacije, koje su predstavnici zemalja sudionica prikazali na DV danu, koji je održan u utorak, 22. rujna. Uz predstavnike zemalja sudionica Vježbe, DV danu nazočili su i predstavnici Zapovjedništva NATO-a.

Ove godine Multinacionalnom bojnom VP-a zapovijeda slovački pukovnik Ludovit Balint, zamjenik mu je poljski bojnik Przemyslaw Mazur, a načelnik Stožera Vježbe je pukovnik OS RH-a Tihomir Zeb.
Na vježbi sudjeluje 39 pripadnika OS RH, među kojima su pripadnici Pukovnije VP-a HKoV-a, kojim zapovijeda poručnik Andrej Smolek, pripadnici Satnije specijalne VP-a i tim za kriminalističke obrade, dok su u sastavu voda i tri vojnopolicijska psa, za detekciju eksploziva, detekciju droga, te zaštitno-tragački pas.
Zaštita konvoja, pratnja štićenih osoba, uspostavljanje nadzorno-propusnog mjesta, osiguranje kampa, ispitivanje osumnjičenih osoba, istraga i očevid samo su neke od vojnopolicijskih zadaća koje su, uz bojevo gađanje, pripadnici VP-a OS RH uspješno proveli tijekom vježbe.”
Sudjelovanje na ovakvim vježbama omogućava nam uvježbavanje za zadaće koje nas očekuju u sklopu NATO-a, a jedna od njih je i stavljanje u operativnu funkciju ove Multinacionalne bojne, čije će se završno ocjenjivanje prije NATO-ovog certificiranja obaviti upravo na vježbi u Hrvatskoj”, rekao je pukovnik Zebec.
Odredbama Memoranduma o suglasnosti i Provedbenog dogovora između ministarstava obrane Češke, Slovačke, Poljske i Hrvatske stvoreni su svi potrebni preduvjeti za uvježbavanje i pripremu NATO-ove Multinacionalne bojne VP-a za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama.
Cilj hrvatske komponente u ovom projektu jest ustrojiti postrojbu Vojne policije za NATO MNMPBAT, pri čemu je zbog interoperabilnosti nužna zajednička obuka i logistička potpora osoblju predviđenom za rad u stožeru i podređenim postrojbama, a što se specifično za pripadnike OS RH odnosi na obuku i opremanje kako stožernog osoblja, tako i voda VP-a te tima kriminalističke VP OS RH.
Zajedničko uvježbavanje NATO-ove Multinacionalne bojne Vojne policije provodi se u zemljama sudionicama, pa je tako u listopadu prošle godine zemlja domaćin bila Poljska, a nakon ovogodišnje vježbe u Češkoj, iduća će se održati u Hrvatskoj.

[nggallery id=102]