Foto: OSRH / I. Oršolić

Svečano obilježavanje 27. godišnjica osnutka 204. vukovarske brigade

Hrvatski vojnici na 27. obljetnici 204. vukovarske brigade HV-a

Pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske na obilježavanju 27. obljetnice 204. brigade HV-a

U Vukovaru je u subotu, 22. rujna 2018. obilježena 27. obljetnica 204. brigade Hrvatske vojske, a na prigodnoj svečanosti sudjelovali su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Obilježavanju je nazočio i brigadni general Željko Živanović ujedno i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH te Načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadir Mijo Validžić.

Tim povodom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u obrani grada Vukovara položeni su vijenci i upaljene su svijeće kod spomen-obilježja na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata te je služena Sv. misa u crkvi sv. Filipa i Jakova nakon koje je u Hrvatskom domu Vukovar održana svečana akademija.

Brigadni general Željko Živanović čestitajući svim pripadnicima 204. vukovarske brigade 27. obljetnicu njezina ustrojavanja, izrazio je ponos što je Hrvatska vojska u Vukovaru i što vojarna nosi ime legendarne vukovarske brigade. Posebno je pozdravio obitelji poginulih i nestalih pripadnika 204. brigade, kao i sve vukovarske branitelje, svoje suborce, napomenuvši kako je i tim simboličnim činom imenovanja vojarne Ministarstvo obrane RH željelo odati počast svim poginulim vukovarskim braniteljima, kao i svim pripadnicima brigade. “Vratili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar, grad heroj i simbol junaštva u Domovinskom ratu” istaknuo je general Živanović.

Zbog neraskidive povezanosti Hrvatske vojske i Grada Vukovara kao i svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali za obranu ovog herojskog grada u Domovinskom ratu, Vukovar danas nosi epitet gravitacijskog središta pobjedničke Hrvatske vojske. Poštovanje prema Vukovaru kao simbolu goleme žrtve i Domovinskom ratu kao temelju moderne hrvatske države, iskazano je povratkom svečane promocije polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i povratkom Hrvatske vojske u Grad Vukovar. Podsjetimo, na inicijativu potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske u Vukovaru je 10. studenoga 2017. godine svečano otvorena vojarna “204. brigade Hrvatske vojske” u kojoj je prvi put smještena postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske. Povratak Hrvatske vojske u Grad Vukovar u funkciji je i sigurnosti, ali i pomoći lokalnom stanovništvu u suradnji s lokalnom zajednicom.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”3045″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”100″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]