Hrvatski vojnici na vježbi „Kircholm“ u Poljskoj

Foto: 4. HRVCON eFPBG-USA

Hrvatski vojnici na vježbi „Kircholm“ u Poljskoj

Uz naglašavanje prisutnosti NATO-a na istočnim granicama Saveza, uvježbavalo se zajedničko djelovanje Borbene grupe u kojoj su i pripadnici hrvatskog kontingenta

Pripadnici 4. hrvatskog kontingenta NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti iz sastava multinacionalne Borbene grupe – Poljska sudjelovali su od 20. do 30. kolovoza 2019. na vojnoj vježbi “Kircholm”.

Vježba je provedena na vojnom poligonu Bemowo Piskie, a sudjelovali su pripadnici svih sastavnica Borbene grupe – Poljska (BGP) – Hrvatska, Rumunjska, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjena Kraljevina, dok je poljska vojska Poljske predstavljala protivničku stranu.

Hrvatski vojnici na vježbi „Kircholm“ u Poljskoj
Foto: 4. HRVCON eFPBG-USA

Uz naglašavanje prisutnosti NATO-a na istočnim granicama Saveza, uvježbavalo se zajedničko djelovanje BGP-a. Naime, cilj vježbe bila je prvenstveno međunarodna suradnja te upoznavanje i usklađivanje taktika, tehnika i procedura unutar Borbene grupe, a sve u svrhu razvoja interoperabilnosti i taktičkog izvršavanja zadaća.

Bojnik Predrag Srđenović zapovjednik 4. HRVCON-a eFPBG-USA, sudjelovanje na vježbi „Kircholm“ ocijenio je iznimno korisnim zbog zajedničkog djelovanja cijele BGP, čime se stekao uvid u sveukupnu snagu i mogućnosti BGP-a u borbenoj zadaći, kao i u mogućnosti hrvatske sastavnice u pružanju paljbene potpore saveznicima.

Hrvatski vojnici na vježbi „Kircholm“ u Poljskoj
Foto: 4. HRVCON eFPBG-USA

Hrvatski kontingent zajedno s američkom, britanskom i rumunjskom sastavnicom dio je Borbene grupe Poljska (BGP – Battle Group Poland) u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko. Sjedinjene Američke Države vodeća su nacija BGP-a koja je smještena u vojarni Bemowo Piskie na sjeveroistoku Poljske.

Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO saveza na svojim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica. Osnovna zadaća Borbene grupe – Poljska je zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima, a u tu svrhu je provedena i vojna vježba “Kircholm”.