Foto: MORH / 2.HRVCON

Impresivan završetak vježbe “Puma” u Republici Poljskoj

Sinoćnjim topničkim gađanjima i vježbom na zemljištu danas, 15. lipnja 2018. na VP Bemowo Piskie završena je vojna vježba s bojevim gađanjem “Puma”

Sinoćnjim topničkim gađanjima i vježbom na zemljištu danas, u petak, 15. lipnja 2018. na vojnom poligonu Bemowo Piskie, u nazočnosti visokih vojnih i civilnih uzvanika, završena je dvotjedna združena vojna vježba s bojevim gađanjem “Puma” u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade i njoj pridodane NATO Borbene grupe predvođene SAD-om (NATO eFP BG-USA).

Njima su se priključile i postrojbe američkih kopnenih snaga u Europi u sklopu vježbe “Saber Strike 18” koja se odvija na više lokacija na području Baltika i Poljske. Ukupan broj sudionika premašuje 3 100 vojnika uz 44 topnička oružja, 272 borbena vozila, 30 helikoptera i 6 ratnih zrakoplova.

Danu uvaženih gostiju nazočio je i zamjenik zapovjednika američke kopnene vojske u Europi general bojnik Timothy McGuire, te zapovjednik Glavnog zapovjedništva OS Republike Poljske general bojnik Jaroslaw Mika, a Hrvatsku su predstavljali hrvatska veleposlanica u Republici Poljskoj, njena ekselencija gđa Andrea Bekić, te hrvatski vojni izaslanik u baltičkim zemljama i Republici Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić.

Hrvatski topnici u sastavu bitnice SVLR 122 mm Vulkan M-92 Gardijske oklopno mehanizirane brigade sinoć su u noćnim uvjetima demonstrirali svoju vatrenu moć, a danas u sklopu završne vježbe uspješno pružili vatrenu potporu manevarskim postrojbama 15. mehanizirane brigade i Borbene grupe te tako pokazali sposobnost djelovanja u dnevno-noćnim uvjetima.

Preciznim pogodcima pripadnici 2. HRVCON-a su na najbolji mogući način proveli zadaću i zajedno s partnerima iz Poljske, Rumunjske, Velike Britanije i SAD-a demonstrirali svoju uvježbanost i dosegnutu interoperabilnost Borbene grupe i poljskih Oružanih snaga.

Vojna vježba “PUMA” | Foto: MORH / 2.HRVCON

Zapovjednik 2. HRVCON-a, satnik Dario Bilješković izrazio je zadovoljstvo zbog uspješno provedenog gađanja, te svim okupljenim pripadnicima 2. HRVCON-a izrazio zahvalnost i pohvale za sav uložen trud, vojničko ponašanje i profesionalnost koje su pokazali. “Tijekom vježbe “Puma” bitnica SVLR imala je priliku kroz različite scenarije, kao što su savladavanje vodene prepreke uzbunjivanje i izmještanje u područje prikupljanja, hibridno ratovanje, te raketno gađanje u noćnim i dnevnim uvjetima, demonstrirati svoju punu operativnu spremnost i integraciju sa NATO saveznicima. Smatram da smo kroz ovu vježbu maksimalno iskoristili mogućnost suradnje sa ostalim nacijama unutar Borbene grupe, naročito s vojskom SAD-a i vojskom Republike Poljske, te smo značajno podigli razinu obučenosti svih sastavnica bitnice, napose tima prednjih topničkih motritelja. Također želim istaknuti da je tokom cijelog trajanja vježbe ključni čimbenik za izvršenje zadaća bilo zajedništvo svih pripadnika kontingenta, što je osnovni preduvjet za izgradnju svake uspješne postrojbe” istaknuo je satnik Bilješković.

Ovom je vježbom, kao glavnim obučnim događanjem ove rotacije, okrunjen dvomjesečni trud kojeg su pripadnici 2. HRVCON-a, skupa s pripadnicima drugih nacija uložili u obuku, uvježbavanje i planiranje.

Impresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici PoljskojImpresivan završetak vježbe 'Puma' u Republici Poljskoj