Inicijalna planska konferencija za međunarodnu vojnu vježbu “Combined Endeavour 2008”

U hotelu “Medena” u Trogiru 13. studenoga 2007. započela je s radom Inicijalna planska konferencija za međunarodnu vojnu vježbu “Combined Endeavour 2008”.
Na međunarodnoj vojnoj vježbi “Combined Endeavour 2008” sudjelovat će predstavnici 37 zemalja i dvije organizacije (NATO i SEEBRIG) s ciljem testiranja interoperabilnosti komunikacijskih i informacijskih sustava i sredstava koja se nalaze na uporabi u njihovim oružanim snagama. Vježba će se provoditi istodobno u Republici Njemačkoj (glavno mjesto) te u jednoj od zemalja sudionica (izdvojeno mjesto) koje će sljedeće godine biti u Splitu u Republici Hrvatskoj.

Kako je riječ o najvećoj vojnoj aktivnosti te vrste u svijetu i o vrlo složenoj vježbi, sve aktivnosti vježbe se planiraju tijekom cijele godine kroz četiri planske konferencije.
Na svečanom otvaranju nazočne su pozdravili pukovnik James E. Pugh ispred USEUCOM-a i pukovnik Veseli Balić ispred OS RH. Republika Hrvatska je na pragu ulaska u NATO, rekao je pukovnik Balić, i upravo organizacija ovakvih događaja međunarodnih razmjera uvelike doprinosi povećanju sposobnosti OS RH.

Ovo je, između ostaloga, još jedna prigoda za postizanje i povećanje tzv. Human Interoperability (odnosno međusobnog poznavanja i sporazumijevanja pripadnika oružanih snaga brojnih zemalja), nužne za uspješan rad u multinacionalnom okruženju, zaključio je pukovnik Balić, i izrazio svoje uvjerenje da će sudionici uspješno ostvariti postavljene ciljeve.

Konferencija će s radom završiti 16. studenoga 2007.