Ispraćaj 11. hrvatskog kontingenta u misiju Resolute Support

Foto: MORH / M. Čobanović

Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan

Zapovjednik 11. HRVCON-a brigadir Dragan Basić: „Pripadnike 11. kontingenta krasi visoka razina obučenosti, psihofizičke spremnosti, hrabrost i odgovornost!“

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu danas, u srijedu, 4. rujna 2019., održan je svečani ispraćaj 11. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Resolute Support, koji broji ukupno 110 pripadnika, od toga sedam žena. Zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta je brigadir Dragan Basić.

U području misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu sudjeluje 39 država, od toga 27 NATO država, i to s ukupno 17 tisuća vojnika.

Svečanom ispraćaju, uz obitelj i prijatelje, nazočili su izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OS RH.

Na početku, minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu.

Krstičević: Podrška obitelji je nemjerljiva

Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan
Ministar obrane RH Damir Krstičević | Foto: MORH / M. Čobanović

U svom obraćanju, ministar obrane Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svim pripadnicima Hrvatske vojske te njihovim obiteljima na podršci koju su im pružile tijekom njihovih priprema za misiju istaknuvši: “Hvala vam na razumijevanju i potpori koju imate za vojni poziv svojih najmilijih. Važnost vaše podrške je nemjerljiva, stoga vas ohrabrujem i potičem da kao i do sada budete potpora članovima svoje obitelji tijekom njihovog boravka u Afganistanu.“

Ministar se s pripadnicima kontingenta prije njihova odlaska sastao na pripremnom kampu, kazavši kako se zajedno s načelnikom Glavnog stožera uvjerio u njihovu spremnost za odlazak u misiju. “Zajedno smo se složili da smo spremni za zadaću te da je naša dužnost i dalje predstavljati Republiku Hrvatsku i doprinositi miru i sigurnosti!”, istaknuo je Krstičević.

Govoreći o novonastalim okolnostima i prisjećajući se skupnika Josipa Briškog, ministar je naglasio kako se okolnosti sudjelovanja u ovoj misiji konstantno mijenjaju te kako je situacija u zemlji u koju odlaze složena: “Kao ratni zapovjednik znam kako je izgubiti vojnika i vjerujte mi nema težeg osjećaja. Upravo zbog toga, moramo biti svjesni okolnosti i okruženja u kojemu se nalazimo te biti fokusirani na zadaću. Ono što je sigurno je da ova Vlada prati trenutnu situaciju i spremni smo donositi adekvatne i pravovremene odluke!”

Naposljetku, ministar je svim pripadnicima poželio sretan put, sigurnu misiju s puno uspjeha i na koncu sretan povratak obiteljima.

U obraćanju pripadnicima kontingenta izaslanik Predsjednice RH Zrinko Petener poručio je: “Sudjelovanjem u multinacionalnim operacijama, Hrvatska vojska brani naše interese i zajedno sa saveznicama suočava se s prijetnjama sigurnosti našoj domovini prije no što stignu na našu granicu.”

Šundov: Od pripadnika se očekuje profesionalno i vojničko ponašanje

Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov | Foto: MORH / M. Čobanović

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov kazao je kako od svih pripadnika očekuje profesionalno izvršenje dobivenih zadaća, vojničko ponašanje, međusobno uvažavanje te dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka. „Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u svojoj zemlji, te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod“, poručio je general zbora zahvalivši se pripadnicima i njihovim obiteljima.

Brigadir Basić: Pripadnici 11. kontingenta spremni za obavljanje svih zadaća

Zapovjednik 11. HRVCON-a brigadir Dragan Basić naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa prikladne obuke i ocjenjivanja dostigli potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u misiju: „Pripadnike 11. kontingenta krasi visoka razina obučenosti, psihofizičke spremnosti, hrabrost i odgovornost, što je garancija za uspješno izvršenje svih postavljenih zadaća.“

Časnički namjesnik Elvis Čanković u misiji će obnašati dužnost prvog dočasnika jedne multinacionalne postrojbe te će ujedno biti i savjetnik afganistanskom dočasniku: Očekuje nas puno posla, za koji smo se pripremili. Potpuno smo spremni, znamo što radimo i gdje idemo. ”

Ispraćen 11. hrvatski kontingent u Afganistan
11. HRVCON | Foto: MORH / M. Čobanović

„Radimo na očuvanju mira i sigurnosti, kako naše države, tako i drugih država koje trebaju našu pomoć. Također, odlazak u misiju je prilika za profesionalni razvoj i usavršavanje te savladavanje novih izazova”, izjavila je nadnarednica Maja Vučić kojoj je ovo treći odlazak u misiju.

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 10. Kontingenta. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 11. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti. U sklopu 11. HRVCON-a je i 38 pripadnika Oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih 27 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam Armije Sjeverne Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine.

[ngg src=”galleries” ids=”3634″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]