Izaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu Hrvatskoj | Foto: HVU

Izaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu Hrvatskoj

Izaslanstvo Akademije zračnih i svemirskih snaga Francuske Republike na čelu s brigadirom Anthonyjem Telleom posjetilo je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”

Izaslanstvo Akademije zračnih i svemirskih snaga Francuske Republike na čelu s brigadirom Anthonyjem Telleom 26. i 27. ožujka 2024. boravilo je u radnom posjetu Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” i Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin”.

Tijekom posjeta, koji je organiziran u sklopu bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Francuske Republike, razgovaralo se o mogućnostima suradnje vezano za razmjenu kadeta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeta Francuskih zračnih i svemirskih snaga kao i o mogućoj suradnji središta dviju zemalja koja provode obuku i izobrazbu zrakoplovnog osoblja.

Prvog dana posjeta francusko izaslanstvo posjetilo je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” gdje su se upoznali s njegovom ulogom u obuci pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, vojno studijskim programima koje provodi kao i aktivnostima Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”.

Izaslanstvo HVU-a je predvodio dekan brigadir Andrija Kozina, a na radnom sastanku su bili i voditeljica Službe za međunarodnu suradnju Sveučilišta obrane i sigurnosti Nina Tomić Šmit, načelnik katedre zračnih operacija HVU-a brigadir Goran Huljev, zapovjednik Središta za obuku HRZ-a brigadir Željko Harapin, u ime Zapovjedništva HRZ-a brigadir Ivica Mandušić te predstavnici Fakulteta prometnih znanosti i Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Dvodnevni boravak francuskog izaslanstva uključivao je i posjet Sveučilištu u Zadru, Arheološkom muzeju u Zadru te vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje su se, između ostalog, imali priliku upoznati s ustrojem i aktivnostima Središta za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin”.

Zapovjednik Središta brigadir Željko Harapin opisao je ulogu SzO-a u obuci kadrova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te naglasio kako istu prolaze i pripadnici drugih grana Oružanih snaga Republike Hrvatske pohvalivši pritom odličnu suradnju sa Sveučilištem u Zadru.

Nakon održanih prezentacija o ustroju i zadaćama te sposobnostima provedbe edukacije i programa obuke, kroz razgovore i diskusiju uočene su višestruke mogućnosti otvaranja suradnje po različitim predloženim programima kroz omogućavanje razmjene kadeta i studenata kao i suradnje po drugim programima koji su usko vezani za obučavanje kadra vezanog uz zrakoplovstvo.

Izaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu HrvatskojIzaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu HrvatskojIzaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu HrvatskojIzaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu HrvatskojIzaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu HrvatskojIzaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu HrvatskojIzaslanstvo francuske Zračno – svemirske akademije u radnom posjetu Hrvatskoj