Izložba Abaza Dizdarevića u galeriji “Zvonimir”

U sklopu obilježavanja Dana Crnogorske kulture u galeriji Ministarstva obrane “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 24. rujna 2013., otvorena je izložba “Osvajanja svjetlosti” crnogorskog akademskog slikara Abaza Dizdarevića.

Na izložbi je predstavljeno tridesetak ulja na platnu, akvarela te grafika.

Abaz Dizdarević rođen je 1978. godine u Bijelom Polju. Slikarstvo je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a doktorirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu. Kao docent na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Sadu predaje Crtanje i Slikanje. U dosadašnjoj karijieri sudjelovao je, a i organizirao, više samostalnih i skupnih izložbi u Crnoj Gori i inozemstvu.
 
Povjesničarka umjetnosti Iva Kőrbler u prigodi otvaranja izložbe rekla je kako autor ovom izložbom donosi veliku maštovitost prizora, uz snažan kritički, duhovni i egzistencijalni naboj koji nas emotivno pogađa.  Posebno je izdvojila crno-bijele radove u kombiniranoj tehnici maloga formata, u kojima Abaz Dizdarević iskazuje vrstan crtački i grafički senzibilitet, a u kojima se vidi njegovo idejno i zanatsko majstorstvo. „Fantastičan pejzaž i fantastični interijeri s tih crteža kao da ne pripadaju ovom svijetu, već su hibridni, izmaštani amalgam starih mitova i neke vanzemaljske civilizacije. To je senzibilitet koji posjeduju iznimno emotivni umjetnici koji u prijelomnim, prijetećim vremenima – kada slabi utopija o humanitetu – pokazuju blizinu opasnosti mogućeg gubitka svega onoga što nas čini emotivno i duhovno plemenitim ljudskim bićima. Sve ove umjetničke kvalitete govore u prilog autora i njegove buduće karijere“, istaknula je Kőrbler.

Dani Crnogorske kulture u Zagrebu već tradicionalno započinju izložbom umjetnika iz Crne Gore u Galeriji “Zvonimir” s kojom Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske surađuje od 2004. godine. Ova suradnja postala je primjerom povezivanja i ostvarivanja određenih projekata udruga predstavnika nacionalnih manjina i institucija u Republici Hrvatskoj. Oni su također i svojevrsni oblik njegovanja kulturne autonomije i jačanja nacionalne samosvijesti, kvalitetnog predstavljanja crnogorskih umjetnika i bogatstva umjetničkog izražaja Crne Gore građanima Hrvatske, naglasio je u Katalogu Izložbe Danilo Ivezić.

Izložba je otvorena do 12. listopada 2013., a može se razgledati svaki radni dan, u radno vrijeme galerije “Zvonimir” od 10 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

 [nggallery id=1253]