Foto: MORH / M. Čobanović

Izložba “Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja – Ilok”

Izložba “Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja – Ilok” autora Marka Keve i Andree Rimpf otvorena je u petak, 22. veljače 2019. u Galeriji “Zvonimir” u prostorima Ministarstva obrane u Zagrebu.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović, a prikazuje dokumente i fotografije iz fundusa Muzeja grada Iloka koji su vezani za proces mirne reintegracije u području Podunavlja. Dio izložbe posvećen je i djelima ukradenim iz Muzeja grada Iloka 1997. godine.

Uz autore izložbe, svečanom otvorenju nazočili su posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić i izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Mijo Kožić.

Tom prigodom, posebni savjetnik predsjednice RH Mate Granić prisjetio se planiranja mirne reintegracije Podunavlja, nazvavši ju vrlo važnim poglavljem u povijesti stvaranja Republike Hrvatske. “Mirna reintegracija Podunavlja najuspješnija je mirovna misija Ujedinjenih naroda, stoga je važno podsjećati na taj dio naše povijesti”, zaključio je Granić.

Brigadir Mijo Kožić prisjetio se uloge OS RH u Podunavlju tijekom reintegracije: “Hrvatska vojska bila je uključena u cijeli proces. Bila je i tada uz hrvatski narod i među prvima mu je pružila potporu.”

Autorica izložbe Andrea Rimpf kao posebnu vrijednost izložbe izdvojila je činjenicu da ona daje poseban osvrt na egzistencijalnu situaciju u vrijeme uspostavljanja suvereniteta nas području Podunavlja, dok autor izložbe Marko Kevo smatra da temi mirne reintegracije treba posvetiti više pažnje zbog jedinstvenosti samog procesa, ne samo u nacionalnim, nego i u međunarodnim razmjerima. 2Iako se tema izložbe prvenstveno dotiče prostora istočne Slavonije, ona je za Republiku Hrvatsku izrazito bitna s obzirom na to da je završetkom procesa mirne reintegracije završilo i stvaranje moderne Republike Hrvatske”, izjavio je Kevo.

Izložba će biti otvorena do 15. ožujka 2019., a posjetitelji ju mogu besplatno razgledati u Galeriji “Zvonimir” radnim danom od 10.30 do 18 sati.

[ngg src=”galleries” ids=”3277″ display=”basic_thumbnail”]