Foto: MORH / J. Kopi

Izvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-u

Ministar Krstičević u MORH-u se sastao s izvršnim direktorom Europske obrambene agencije Jorgeom Domecqom, uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak, 2. rujna 2019. godine u Ministarstvu obrane primio je u službeni posjet izvršnog direktora Europske obrambene agencije (European Defence Agency – EDA) Jorgea Domecqa.

Izvršni direktor EDA-e Domecq boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj nakon održanog neformalnog sastanka ministara obrane EU i uoči predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine, na poziv potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Ministar Krstičević s direktorom EDA-e Domecqom razgovarao je o prioritetima hrvatskog predsjedanja Europskom unijom te istaknuo kako predsjedanje za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost, ali i priliku. “U području obrane fokus hrvatskog predsjedanja bit će na provedbi obrambenih inicijativa kao što su PESCO, CARD i vojna pokretljivost uz naglasak na njihovu koherentnost i komplementarnost, zatim na industrijskoj dimenziji obrane (Europskom obrambenom fondu), kao i jačanju suradnje Europske unije i NATO-a te daljnjim naporima EU u području jugoistočne Europe“, istaknuo je ministar. Također, ministar je najavio kako će se u sklopu predsjedanja EU, u Hrvatskoj sljedeće godine organizirati konferencija o obrambenoj industriji pred našim partnerima iz Europske unije.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom izvršnog direktora Europske obrambene agencije Hrvatskoj, ministar je naglasio izvrsnu suradnju i potporu EDA-e u okviru provedbe PESCO projekata, CARD-a i Nacionalnog implementacijskog plana za provedbu PESCO-a, podsjetivši da Hrvatska aktivno sudjeluje u šest PESCO projekata.

„Postojeći okvir suradnje daje nam dobre temelje za implementaciju željene razine ambicije, a potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se osigurala koherentnost i komplementarnost inicijativa te suradnja svih relevantnih dionika“, kazao je ministar naglasivši kako u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru predstoji velik iskorak po pitanju alokacije financijskih sredstava za razvoj obrambenih sposobnosti i istraživanje u okvirima Europskog obrambenog fonda.

izvršni direktor EU obrambene agencije
Foto: MORH / J. Kopi

Govoreći o hrvatskoj obrambenoj industriji, ministar je istaknuo kako je hrvatska obrambena industrija na svjetskom tržištu prepoznata po specijaliziranim i vrhunskim proizvodima, a dokaz je i to što su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni hrvatskom opremom i naoružanjem. Također, kazao je kako je iznimno važno voditi računa o dostupnosti sredstava za mala i srednja poduzeća jer se samo na taj način može osigurati ravnomjerna distribucija sredstava i razvoj obrambene industrije i istraživačke zajednice.

Zahvalio je Europskoj obrambenoj agenciji na podršci hrvatskim tvrtkama u prijavi na natječaj iz EU fondova, koji je 2017. rezultirao dodjelom financijskih sredstava tvrtki Utilis za projekt CYBER CONFLICT SIMULATOR: „Riječ je o prvom projektu primarno obrambene namjene sufinanciranom iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), što predstavlja prekretnicu u EDA-inim dugogodišnjim naporima za otvaranje mogućnosti financiranja EU-a za obrambeno istraživačke projekte“, naglasio je ministar.

Govoreći o hrvatskom sudjelovanju u EDA-inim programima, ministar je istaknuo kako je pokrenut postupak učlanjenja Republike Hrvatske u program MARSUR koji omogućava grupiranje zainteresiranih država članica kako bi se dodatno razvila prepoznatljiva pomorska slika u vidu mreže razmjene informacija, a čiji je cilj borba protiv trgovine drogom, krijumčarenja, ilegalnih migracija i međunarodnog terorizma.

Ministar Krstičević zahvalio je direktoru Domecqu na uspostavljenoj suradnji glede predstojećeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije te na potpori pri organizaciji planiranih aktivnosti u području obrambene industrije.

Izvršni direktor Europske agencije za obranu Jorge Domecq kazao je kako je EDA duboko posvećena pružanju podrške svim svojim državama članicama, bez obzira na njihovu veličinu. Sadašnje i nadolazeće predsjedanje prilika je za daljnje napredovanje ugradnje obrambenih inicijativa EU u nacionalne obrambene planove i programe s ciljem postizanja što bolje suradnje, učinkovite i interoperabilne europske obrane“, rekao je Domecq. Također, Domecq je potvrdio interes Europske obrambene agencije da podrži organizaciju konferencije o obrambenoj industriji na visokoj razini u prvoj polovici 2020. godine.

Foto: MORH / J. Kopi

U sklopu posjeta, direktor EDA-e Domecq održao je sastanke s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom, državnim tajnikom Zdravkom Jakopom, pomoćnicima ministra obrane Petrom Mihatovom i Romanom Mikulićem, te je razgledao izložbeni prostor hrvatske obrambene industrije u Ministarstvu obrane.

U nastavku svog boravka, direktor EDA-e održat će predavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori za predstavnike obrambene industrije i znanstveno-istraživačke zajednice povodom održavanja radionice o radu i aktivnostima Europske obrambene agencije i Europske komisije te mogućnostima koje se za srednje i malo poduzetništvo i znanstvenu i istraživačku zajednicu pružaju kroz nove obrambene inicijative EU.

Europska obrambena agencija (European Defence Agency – EDA) osnovana je 2004. godine s ciljem pružanja potpore Vijeću Europske unije i državama članicama u njihovom nastojanju da unaprijede obrambene sposobnosti Europske unije. Glavne misije EDA-e su pružanje potpore razvoju europskih obrambenih sposobnosti i vojne suradnje, poticanje razvoja obrambenih tehnologija i jačanje europske obrambene industrije te stvaranje kohezije između Vijeća EU i vojno-obrambenih komponenti država članica. EDA potiče države članice da se okupljaju oko zajedničkih interesa i ciljeva u razvoju sposobnosti i individualnih potreba dijeljenjem logističkih, operativnih i obučnih sustava te pruža potporu zapovjednicima EU operacija ekspertizom i kroz projekte.
Republika Hrvatska postala je članica Europske obrambene agencije 1. srpnja 2013., ulaskom u Europsku uniju.

Izvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-uIzvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-uIzvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-uIzvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-uIzvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-uIzvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-uIzvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-uIzvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-uIzvršni direktor Europske obrambene agencije u posjetu MORH-u