Održan je završni koncert na kojem je nastupio Jazz orkestar Hrvatske vojske | Foto: MORH/ T. Brandt

Jazz orkestar HV i James Morrison

Ovim koncertom Jazz orkestar Hrvatske vojske dokazao je da pripada u sam vrh hrvatske glazbene scene

U okviru programa 16. Velikogoričkog Brass Festivala u dvorani “Gorica” Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici, u subotu 7. svibnja 2022., održan je završni koncert na kojem je nastupio Jazz orkestar Hrvatske vojske pod ravnanjem bojnika VS Davora Dropuljića i zvijezde ovogodišnjeg festivala australskog trubača Jamesa Morrisona, svjetski poznatog glazbenika.

Velikogorički Brass Festival međunarodni je brass festival koji se kontinuirano održava od 2007. godine. Dosad je okupio brojne svjetske glazbenike, što ga svrstava u vodeće festivale ove vrste u Hrvatskoj, ali i šire.

Legendarni australski multi-instrumentalist James Morrison, osim trube, svira trombon, klavir, saksofon i kontrabas. Nastupao je na svim većim jazz festivalima, osvojio je mnoge nagrade te se nalazi u australskoj Jazz kući slavnih. Ima nekoliko počasnih doktorata. Svirao je na otvorenju Olimpijskih igara u Sydneyu 2000. godine, za englesku kraljicu Elizabetu te američke predsjednike. U Guinnessovu knjigu rekorda upisan je kao dirigent najvećeg orkestra na svijetu.
Morrison je uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske vojske izveo popularne jazz skladbe poput „No regret“, „Children of Sanchez“, „Caravan“ i mnoge druge.

Publika je s oduševljenjem prihvatila sve izvedbe. I ovim koncertom Jazz orkestar Hrvatske vojske dokazao je da pripada u sam vrh hrvatske glazbene scene.

Jazz orkestar Hrvatske vojske sastavnica je Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH Zapovjedništva za potporu koja djeluje gotovo deset godina. Posebnost njegova nastupa je odlična zabava, koncerti za koje se traži ulaznica više, te raznovrsnost glazbe koju orkestar izvodi, od jazza do zabavne glazbe. Jazz orkestar Hrvatske vojske održava koncerte diljem Domovine. Od značajnih nastupa treba izdvojiti tri velika humanitarna koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (2017., 2018. i 2019.) te nastup u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu u prigodi 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO savezu. Orkestar je ostvario suradnju s poznatim imenima hrvatske glazbene estrade, među kojima su Jacques Houdek, Marko Tolja, Matija Cvek, Marko Kutlić Adalbert Turner Juci, Đani Stipaničev, Ivana Marić, Nina Kraljić, Renata Sabljak, Zorica Kondža, Bruna Oberan i mnogi drugi.

U predvorju dvorane bio je postavljen i promidžbeni štand kako bi se publici predstavili Sveučilišni studijski programi koji se provode na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr Franjo Tuđman kao i zanimanje vojni pilot.

Jazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James MorrisonJazz orkestar HV i James Morrison