Još jedan Canadair upućen na požarište kod Šibenika

Foto: MORH

Još jedan Canadair upućen na požarište kod Šibenika

Na požarište Južna Dubrava, najvećem ovogodišnjem požaru angažirano sedam protupožarnih aviona iz PP NOS-a OSRH

Na požarište Južna Dubrava u subotu, 27. srpnja 2019. upućen je i četvrti Canadair CL-415 te je trenutačno na tom najvećem ovogodišnjem požaru angažirano sedam protupožarnih aviona iz PP NOS-a OSRH i 26 pripadnika Hrvatske voske, a nakon zračnih snaga područje požarišta nadletjet će i bespilotna letjelica Orbiter.

Ovo je ujedno prvi angažman kopnenih snaga Hrvatske vojske u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Zračne protupožarne snage od 14,30 sati neprekidno djeluju na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji.

Nakon što je požar kod Drniša lokaliziran, i dodatne snage uputile su se na požarište Južna Dubrava kod Šibenija, gdje su trenutačno angažirana četiri Canadaira CL-415i tri Airtractora AT-802.

Na požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojske
Kapetan posade prvog Canadaira pukovnik Goran Vlahović | Foto: HRZ / M. Karačić

Kapetan posade prvog Canadaira pukovnik Goran Vlahović kazao je kako se nakon punjenja goriva u bazi u Zemuniku odmah vraćaju na požarište Dubrava.
“Dajemo uistinu sve od sebe, no vatrena je fronta velika. Gašenje nam otežavaju dalekovodi te je teško blizu prići, a i vjetar čini svoje. Stvorio se veliki dim, a uz to radi se o borovoj šumi koja je dosta gusta. Ostajemo do mraka i nadamo se zaustavljanju vatrene fronte“, iznio je pukovnik Vlahović.

Pilot Airtractora AT-802 bojnik Kristijan Bilić, koji se vratio s požarišta kod Drniša nakon što je lokaliziran, kazao je kako na požarištu kod Šibenika najveći problem stvara promjena pravca vjetra te je također izrazio nadu da će do mraka biti stavljen pod kontrolu.

Zračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeNa požarište kod Šibenika upućene i kopnene snage Hrvatske vojskeZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištuZračne snage do mraka djelovale, kopnene ostaju na požarištu