Kadeti o projektu “KADET”

1. VLAHO MIHAČ
Student prve godine FESB-a na stručnom studiju strojarstva u Splitu.
Rođen je u Dubrovniku.
Za program stipendiranja MORH-a saznao je na promociji programa „Kadet“ u srednjoj školi gdje su svi zainteresirani učenici dobili sve potrebne materijale i formulare. Vojni poziv zavolio je uz tatu koji je sudjelovao u Domovinskom ratu. Vlaho se još sjeća bombardiranja Dubrovnika i rekao nam je da je sam htio učiniti nešto za obranu zemlje te da se u bućnosti vidi na terenu što dalje od ureda.

2. VIKTORIJA ŠITUM
Apsolventica Pomorskog fakulteta u Splitu.
Rođena je u Splitu.
Za program „Kadet“ saznala je od tate koji je tada radio u hrvatskoj vojsci. Ispričala nam je da joj nije bilo teško promjeniti fakultet da bi mogla postati časnik, zapovjednik broda ili časnik na brodu jer voli svoj poziv i želi biti dio mlade, sposobne i razvijene vojske. Odrasla je uz Domovinski rat i tatu koji je bio u ratu od samog početka. Željelja je biti „tatin sin“ uz svoje tri sestre. Saznali smo da je Viktorija jedina od pet djevojaka koje su započele studij kao stipendistice MORH-a u programu „Kadet“ došla do kraja studija što dokazuje da je u potpunosti spremna za obnašanje svog poziva.

3. JOSIPA BIČANIĆ
Studentica druge godine Pomorskog fakulteta u Splitu.
Rođena je u Novoj Gradiški.
Za program stipendiranja MORH-a saznala je na promociji programa „Kadet“ u srednjoj školi a posebno je se dojmila pilotkinja Oružanih snaga Republike Hrvatske koja je promovirala program. Josipu je također privukla znatiželja vezana uz odoru, streljaštvo, zimski i ljetni kampovi, siguran posao a najviše želja da svojim radom nešto promijeni.

4. MARIO BAJAMIĆ
Student druge godine Pomorskog fakulteta u Splitu.
Rođen u Dugom Ratu.
Za program stipendiranja „Kadet“ MORH-a čuo je slučajno na radiju te se raspitao kod poznatog časnika i upisao se.
Mario nam je otkrio da su njegova dva starija brata bila u Domoviskom ratu, da ga je oduvijek privlačila odora i sigurnost koju pruža vojni sustav te da se u budućnosti vidi na brodu.

5. ANTE ZEBIĆ
Apsolvent Računarstva na FESB-u u Splitu.
Rođen u Splitu.
Za program „Kadet“ čuo je od prijatelja čija je mama vidjela natječaj objavljen u Slobodnoj Dalmaciji.
Ante je od malena volio ratne igrice a posebno ga zanima zračno motrenje i navođenje. Veliku pomoć u prilagodbi na vojne uvjete života i rada on i ostali kadeti imaju u svom zapovjedniku.

6. JERKOVIĆ MARIN
Apsolvent Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.
Rođen je u Marini kod Trogira.
Prvo se javio na natječaj za West Point, da bi se zatim priključio školovanju 1. naraštaja po programu Kadet.
U Splitu je najprije upisao studij elektrotehnike pa zatim Kineziološki fakultet u Zagrebu. Projekt Kadet je dobro zamišljen, kaže Marin, i bez obzira na količinu obveza nije bauk uskladiti obveze na fakultetu i obveze u vojsci jer na kraju ostaju samo oni koji doista vole posao za koji studiraju.
Marin ponajviše želi biti profesionalni vojnik i u tom smjeru izgrađivati karijeru.

7. MAGDALENA MATIJEVIĆ
Studentica 1. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Rođena je u Zagrebu.
Za projekt Kadet čula je u srednjoj školi kad su im u promidžbu došli časnici Oružanih snaga RH.
Pohađala je Zrakoplovnu školu u Velikoj Gorici. Zanima je rod pješaštvo i želi ići u mirovne misije. Osim toga, kad uđe u sastav Oružanih snaga, htjela bi se baviti i poslovima bilaterale.

8. TANJA GOVORKO
Studentica 1. godine Prometnog fakulteta.
Rođena je u Vrgorcu pokraj Imotskoga.
Na kavi s prijateljem čula je za projekt Kadet. Informirala se podrobnije na web stranici MORH-a o tom programu.
Zadovoljna je smještajem i drugim uvjetima boravka u Hrvatskom vojnom učilištu od zasebne sobe s računalima, dnevnog boravka do sportskih sadržaja. Svjesna je da treba mnogo učiti jer studiranje po programu Kadet podrazumijena civilno-vojno školovanje i zahtjeva dobro usklađivanje obveza na fakultetu i u vojsci da bi se u konačnici uspjelo.

9. MARKO MRKUS
Student je 4. godine Fakulteta prometnih znanosti, smjer aeronautika – vojni pilot.
Rođen je u Pregradi blizu Kumrovca.
Nakon završene srednje škole prijavio se na natječaj Ministarstva obrane, u program Kadet. Uspješno je prošao psihologijska testiranja, liječničke preglede, program pripreme i prilagodbe te selekcijsko letenje. Tijekom školovanja, kao i drugi kadeti, bio je obvezan položiti sve programe vojne obuke i kampova koji su predviđeni po pojedinim godinama školovanja. Nakon što ubrzo završi studij, kreće na temeljnu časničku izobrazbu nakon čega slijedi dodjela prvog časničkog čina – poručnik, te radno mjesto vojnog pilota u Oružanim snagama.
Marko kaže da je od malena želio biti pilot pa ne traži nikakve posebne pogodnosti od onih koje se nude programom kadet. Smatra i da su vojni kampovi posebno dobri za stjecanje vojnih znanja kao i šire slike o vojsci.
Odavna je član Padobranske sekcije što mu je uvelike pomoglo u „snalaženju“ u zraku.
Za Marka je zanimanje vojni pilot najbolji posao na svijetu, a san svakog pilota je vožnja nadzvučnih aviona. Zbog ovoga mu je žao što je malo previsok za pilotiranje aviona pa će se morati zadovoljiti pilotiranjem helikoptera.