Komemoracija i posljednji ispraćaj komodora Ivice Tolića

Komemoracija i posljednji ispraćaj preminulog komodora Ivice Tolića održat će se u utorak, 3. rujna 2019. godine

Komemoracija i posljednji ispraćaj preminulog komodora Ivice Tolića održat će se u utorak, 3. rujna 2019. godine.

Komemoracija će se održati u organizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja u Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu, Poljudsko šetalište 1 u 11 sati, a posljednji ispraćaj na groblju župne crkve Svetog Roka u Vinjanima Donjim u 17 sati.

Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a vojnu karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a zatim kao zapovjednik Flote HRM-a. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, a magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon umirovljenja 2008. godine u činu komodora, bio je angažiran u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada. Od 2016. godine bio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat završen prije nekoliko mjeseci. Preminuo je nakon teške bolesti.

Povodom smrti komodora Ivice Tolića, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je izraze sućuti obitelji:

Poštovana ožalošćena obitelj Tolić,

u ime svih pripadnika Hrvatske vojske izražavam vam iskrenu sućut povodom preranog odlaska našeg Ivice, supruga i oca, hrvatskog branitelja i ratnog zapovjednika Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade.

S bolom u srcu primio sam ovu tužnu vijest i ovo je ogroman gubitak za Hrvatsku vojsku i cijelu braniteljsku populaciju koja ga je iznimno cijenila.

Komodor Ivica Tolić dao je velik doprinos u obrani Domovine, stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske i u razvoju Hrvatske ratne mornarice. Do zadnjeg trenutka, branio je hrvatske nacionalne interese i borio se za vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske branitelje.

Hrvatska ratna mornarica, Četvrta gardijska brigada i hrvatski branitelji uvijek će te nositi u srcu i u našim si molitvama.

Dragi Ivica, dragi prijatelju, hvala ti za sve što si dao za Hrvatsku.

Počivao u miru