Komemoracija skupniku Josipu Briškom

Pripadnik specijalnih snaga Hrvatske vojske, skupnik Josip Briški - komemoracija | Foto: MORH / T. Brandt

Komemoracija skupniku Josipu Briškom u MORH-u

“Središte za međunarodne vojne operacije nazvat ćemo po Josipu Briškom kako bi mu odali počast koju zaslužuje”, poručuje Krstičević

Nakon svečanog dočeka uz najviše vojne počasti za preminulog pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog, kojemu su, uz obitelj i prijatelje, nazočili i brojni pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga te najviši državni dužnosnici, u petak, 26. srpnja 2019. godine u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske održana je i komemoracija.

Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, a preminuo je u srijedu, 24. srpnja 2019. od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Uz obitelj, te brojne kolege i prijatelje preminulog Josipa, komemoraciji su nazočili i Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, te brojni drugi ministri u Vladi RH, saborski zastupnici, vojni izaslanici i predstavnici veleposlanstva partnerskih zemalja.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je neizmjerno bolno i tužno govoriti u ovom trenutku te istaknula: „U trenutku kad sam primila prve vijesti o nesreći naših pripadnika u Kabulu, još uvijek sam vjerovala i nadala sam se te molila da će nas zaobići ona najgora vijest, ali ubrzo je nadu zamijenila tuga. Josip je podlegao ozljedama, a njegova besmrtna duša sada je u društvu anđela i hrvatskih ratnika koji su položili živote u Domovinskom ratu, ali i kroz cijelu našu dugu povijest”.

Komemoracija skupniku Josipu Briškom
Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske Kolinda Grabar-Kitarović | Foto: MORH / T. Brandt

Također, naglasila je kako je skupnik Briški imao sve vrline koje krase hrvatskog vojnika, ne samo vojničku spremnost i osposobljenost, nego i ono najvažnije, ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka.

“Josip nije želio ostati prosječan, izabrao je najizazovniji put, put pripadnika specijalnih snaga. Učinio je to iz želje da svoj život posveti služenju Hrvatskoj, svjestan svih izazova i opasnosti, spreman bilo gdje i bilo kada stati u obranu svoje domovine i onih koji su preslabi da bi se sami branili“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović te poručila njegovim kolegama i obitelji: „Praznina koja ostaje za Josipom neće nikakve riječi niti protjek ispuniti, ali njegujte uspomene na njega i na taj način odajte mu počast kako to vojnici čine”.

Uz izraze sućuti koje je u ime svih pripadnika Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te svoje osobno uputio obitelji, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako ovakvi trenuci duboko pogađaju i hrvatski narod.

„Postavši pripadnikom Hrvatske vojske, Josip je nastavio hodati putem kojim su hodali hrvatski branitelji. To je put borbe za mir, slobodu i sigurnost u Hrvatskoj i u svijetu. Svjesni smo da se sigurnost Republike Hrvatske čuva i daleko od naših domova, a u tim teškim zadaćama naši vitezovi pokazuju svu svoju hrabrost i plemenitost“, rekao je ministar.

Ministar je posebno istaknuo kako je Josip bio profesionalni i uzoran vojnik. „On je bio sin, suprug i otac – Josip je bio sve ono što mladi čovjek treba biti, a sada je postao i više od toga. Dragi Josipe, hvala ti što si živio i radio prema idealima i vrijednostima za koje su se borili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu. Josip se svojim životom i služenjem ubrojio među najbolje! Postao je vječan i hoda rame uz rame s najvećim ratnicima u Hrvatskoj povijesti!“ naglasio je ministar Krstičević.

Komemoracija skupniku Josipu Briškom
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević | Foto: MORH / T. Brandt

Također, dodao je kako će se u čast pokojnog Josipa, Središte za međunarodne vojne operacije preimenovati u Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški, istaknuvši kako je Josip svoj život položio za vrijednosti koje je živio i za ideale u koje je vjerovao, te dao najviše što je mogao, svoj život!

„Josipe, hvala ti za vjernost svojoj Domovini Hrvatskoj i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. I čvrsto vjerujem da nas čuvaš i štitiš iz Vječne domovine koja je na Nebu. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcima svakog hrvatskog vojnika, a tvoja obitelj, tvoj sin i supruga nikada neće ostati sami. Uz njih će uvijek biti Hrvatska vojska! Neka ti je laka Hrvatska zemlja!“ zaključio je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom obraćanju naglasio je kako smrt, koliko god bila neizostavna, uvijek nas sve iznova rastuži, a posebno kad je neočekivana jer odnosi ljude koji su bili dio naših života, koji su nas oplemenili svojim postojanjem i dotaknuli svojom dobrotom, a Josip je uistinu bio takav.

“Kad sam primio vijest o tragičnom napadu na naše vojnike u Kabulu i prerano prekinutom životu našeg Josipa osjetio sam, a vjerujem i ostali strašan gubitak, prazninu, tugu koja će nas stalno pratiti. Josipov odlazak sve nas je duboko potresao. Kako nas u Hrvatskoj vojsci, tako vjerujem i cjelokupnu hrvatsku javnost. Danas Hrvatska tuguje za svojim mladim sinom“, rekao je general Šundov.

Komemoracija skupniku Josipu Briškom
Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov | Foto: MORH / T. Brandt

Načelnik Glavnog stožera istaknuo je kako je vojnički život opasan i nepredvidiv i koliko se god pripremali i bili svjesni opasnosti koja nam prijeti ponekad ih je nemoguće izbjeći.

“Josip je bio odličan vojnik, vrhunski obučen i pripremljen za najsloženije zadaće, otišao je u misiju potpore miru u Afganistanu želeći pomoći u izgradnji boljeg i sretnijeg života za sve. Nažalost, napad se nije mogao predvidjeti ni izbjeći. Josip je izgubio svoj mladi život obavljajući dužnost, radeći posao koji je toliko volio, jer poziv vojnika – specijalca, koji mogu raditi samo najbolji i s puno ljubavi”, naglasio je general Šundov.

Komemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu BriškomKomemoracija skupniku Josipu Briškom