Konferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAF

U zagrebačkom hotelu Sheraton otvorena je 13. listopada 2011. regionalna konferencija ISAF, Afganistan 2001.-2011.-2021., uloge i sposobnosti zemalja Jugoistočne Europe

Organizatori konferencije su Udruga George C. Marshall – Republika Hrvatska, Ured “Konrad Adenauer Stiftung” i Europski centar za sigurnosne studije George C. Marshall Garmisch-Partenkirchen, Savezna Republika Njemačka.

Konferenciju su uvodnim predavanjima otvorili Dr. James MacDougall, zamjenik direktora Europskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall, Valentin Gescher iz veleposlanstva SR Njemačke, Dr. Reinhard Wiessel iz Ureda “Konrad Adenauer Stiftung”, Živko Budimir, predsjednik Federacija BiH te Zlatko Gareljić, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za obranu.
Sudionici konferencije dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske i Srbije te međunarodnih organizacija. Sudjeluju predstavnici ministarstava obrane, oružanih snaga, drugih ministarstava, organizacija za pružanje razvojne pomoći, saborski zastupnici.

Konferenciji nazoče državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić.

Cilj je konferencije prikazati presjek angažmana zemalja regije u misiji ISAF s osvrtom na brojčane pokazatelje, mandat, ljudske resurse, postignuća te procjenu troškova i postignuća. Konferencija daje uvid u situaciju u Afganistanu od 2001. do godine 2011., s osvrtom na naučene lekcije, te predviđanja za razdoblje od 2011. do 2021. Pokazuje ulogu država Jugoistočne Europe u pogledu postignute stabilizacije, obnove i razvoja države i društva Islamske Republike Afganistana. Konferencija nudi prigodu da se razmjene ideje i mogući projekte za države Jugoistočne Europe u vojnom i civilnom sektoru.

Na konferenciji se razmatra prilagodba sigurnosnih sustava velikog broja zemalja novim okolnostima, asimetričnim prijetnjama i ostalim sigurnosnim ugrozama. Sudionici se bave specifičnim pitanjima kao što su obuka afganistanskih snaga sigurnosti i uloga zemalja Jugoistočne Europe te izazovi koji se u toj obuci javljaju.

Konferencija se odvija po modelu moderiranih plenarnih panela i moderiranih grupnih raspravama gdje sudionici razmjenjuju ideje i stavove. Konferencija s radom završava 14. listopada.

Konferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAFKonferencija o angažmanu zemalja regije u misiji ISAF