Foto: OSRH

Kopnene protupožarne snage na požarištu kod Lokve Rogoznica

Na gašenju požara kod Omiša, koji je ujedno i najveći ovogodišnji požar na kojem je zabilježen i najveći angažman protupožarnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone, u nedjelju, 12. kolovoza 2018. angažirani su pripadnici Hrvatske vojske iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH).

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u nedjelju, 12. kolovoza 2018., a po dojavi o požaru otvorenog prostora, Kopnene snage PP NOS OS RH angažirane su u Splitsko-dalmatinskoj županiji na požarištu Lokva Rogoznica. Požarom je zahvaćeno oko 100 ha raslinja i borove šume gdje je bio angažiran 51 pripadnik Kopnenih snaga PP NOS OS RH, dok su u pripravnost za izlazak na požarište 52 pripadnika.

Zadaća pripadnika na požarištu je provedba nadzora te gašenje požara na rubnim dijelovima požarišta ručnim alatima i tehnikama. Angažirane su snage iz područja razmještaja Split i Sinj bliže području djelovanja. Ostale snage iz područja razmještaja Knin i Benkovac u spremnosti su u svakom trenutku te imale raspoloživo minimalno 102 pripadnika PP NOS OS RH. Požar je zajedničkim djelovanjem pripadnika kopnenih i zračnih snaga stavljen pod nadzor. Tijekom cijele noći gasili su se, nadzirali rubni dijelovi požara i provodila sanacija istog.

“Tijekom jučerašnjeg dana bila su velika naprezanja i ljudstva i tehnike pripadnika protupožarnih vodova koji su jučer bili angažirani na požaru kod mjesta Lokva Rogoznica. Pripadnici protupožarnih vodova zaslužuju sve pohvale i priznanje za trud i napore napravivši sve ono što je bilo nužno kako bi požar bio pod nadzorom i lokaliziran”, rekao je zapovjednik PP voda natporučnik Marin Ladović.