Foto: OSRH

Kopnene protupožarne snage na požarištu kod Lokve Rogoznica

Na gašenju požara kod Omiša, koji je ujedno i najveći ovogodišnji požar na kojem je zabilježen i najveći angažman protupožarnih snaga u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone, u nedjelju, 12. kolovoza 2018. angažirani su pripadnici Hrvatske vojske iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH).

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u nedjelju, 12. kolovoza 2018., a po dojavi o požaru otvorenog prostora, Kopnene snage PP NOS OS RH angažirane su u Splitsko-dalmatinskoj županiji na požarištu Lokva Rogoznica. Požarom je zahvaćeno oko 100 ha raslinja i borove šume gdje je bio angažiran 51 pripadnik Kopnenih snaga PP NOS OS RH, dok su u pripravnost za izlazak na požarište 52 pripadnika.

Zadaća pripadnika na požarištu je provedba nadzora te gašenje požara na rubnim dijelovima požarišta ručnim alatima i tehnikama. Angažirane su snage iz područja razmještaja Split i Sinj bliže području djelovanja. Ostale snage iz područja razmještaja Knin i Benkovac u spremnosti su u svakom trenutku te imale raspoloživo minimalno 102 pripadnika PP NOS OS RH. Požar je zajedničkim djelovanjem pripadnika kopnenih i zračnih snaga stavljen pod nadzor. Tijekom cijele noći gasili su se, nadzirali rubni dijelovi požara i provodila sanacija istog.

“Tijekom jučerašnjeg dana bila su velika naprezanja i ljudstva i tehnike pripadnika protupožarnih vodova koji su jučer bili angažirani na požaru kod mjesta Lokva Rogoznica. Pripadnici protupožarnih vodova zaslužuju sve pohvale i priznanje za trud i napore napravivši sve ono što je bilo nužno kako bi požar bio pod nadzorom i lokaliziran”, rekao je zapovjednik PP voda natporučnik Marin Ladović.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”2985″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”870″ thumbnail_height=”600″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”100″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” template=”/var/www/morh/public_html/wp-content/themes/morh/nggallery/gallery-carousel.php” ngg_triggers_display=”never” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]