Akrobatska grupa HRZ-a “Krila Oluje”

Zadaća akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje” je prezentacija vještine, discipline, timskog rada i visokog stupnja obučenosti pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH u cjelini.

U sastavu “Krila Oluje” lete piloti iz sastava 93. krila. Za razliku od većine svjetskih akrobatskih grupa čiji se piloti isključivo bave uvježbavanjem i nastupima, primarna zadaća pilota “Krila Oluje” je obuka budućih pilota HRZ.

Kao pilot akrobatske grupe “Krila Oluje” od 2005 do 2007 godine letjela je i satnica Diana Doboš koja je tako postala treća žena u povijesti koja je letjela u akrobatskim grupama.

Kao začetak djelovanja akrobatske grupe HRZ-a smatra se akrobatski nastup u formaciji od četiri aviona prigodom otvaranja Europskog prvenstva u jedrenju 23.07.2004.godine u Zadru. Akrobatska grupa HRZ“Krila Oluje” predstavljena je u istom sastavu i pod današnjim nazivom hrvatskoj javnosti 05.08.2005.g. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice vojno redarstvene operacije “Oluja” po kojoj je i dobila ime. Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u sastavu od 6 aviona grupa je izvela 25.03.2009.godine.

Kandidati za akrobatsku grupu odabiru se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz osnovne uvjete izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičkih predispozicija, sklonosti timskom radu i minimalnog ukupnog naleta od 600 sati pokažu najbolje rezultate u grupnom akrobatskom letenju u sastavu dva aviona. Odabrani kandidati zatim prolaze zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest aviona, tijekom koje se piloti uvježbavaju u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena pri iznimno malim udaljenostima između aviona u formaciji, koje izvode isključivo akrobatske grupe.

Tijekom izvođenja programa avioni lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od 2m, pri brzinama do 550km/h, a opterećenje koje piloti podnose tijekom pojedinih elemenata kreće se od -2.5g do +6.5g. Minimalnu donju visina tijekom nastupa određuju organizatori aeromitinga i ona se najčešće kreće od 50-100m iznad terena. Suprotno prilično raširenom laičkom poimanju letenja u akrobatskoj grupi, izuzetna koordinacija u izvođenju akrobacija nije rezultat preciznog očitavanja instrumenata niti pomoći modernih zrakoplovnih sustava. Piloti se isključivo oslanjaju na vlastitu procjenu položaja i udaljenosti od vodećeg aviona na osnovu kojih moraju upravljati avionom na takav način koji osigurava minimalna odstupanja od zadane pozicije u odnosu na ostale avione.

Program koji izvode “Krila Oluje” traje oko 20 minuta, izvodi se na visini od 50m – 1000m te na minimalnoj udaljenosti od publike od oko 230m. Za prezentaciju nastupa gledateljima zadužen je komentator programa. Njegova zadaća je i prelet pričuvnog aviona na mjesto održavanja aeromitinga. Kao i kod gotovo svih ostalih svjetskih akrobatskih grupa ne postoje pričuvni piloti, obuka za svaku poziciju je specifična i neprekidna te je nemoguće imati obučenog pričuvnog pilota koji bi bio u svakom trenutku sposoban zamijeniti svakog od pilota. U slučaju bolesti jednog od pilota grupa izvodi skraćeni program sa 5 aviona ili se u potpunosti otkazuje nastup.

Za svoja uvježbavanja i nastupe “Krila Oluje” nemaju poput ostalih akrobatskih grupa posebno izdvojene i opremljene avione već se koriste avionima iz sastava Eskadrile aviona 93.zb. prema trenutnoj raspoloživosti.

 

Krila Oluje
Foto: HRZ/ M. Karačić