Krstarica USS San Jacinto u posjetu HRM-u i Gradu Splitu | Foto: MORH/ J. Kopi

Krstarica USS San Jacinto u posjetu HRM-u i Gradu Splitu

U splitsku luku Lora u srijedu 20. srpnja 2022. uplovio je brod Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, raketna krstarica USS San Jacinto (CG 56). U sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje sa SAD-om brod će u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici i Gradu Splitu boraviti do 24. srpnja.

U Zapovjedništvu HRM-a, u četvrtak 21. srpnja, zapovjednik Flote HRM-a kapetan bojnog broda Darko Malečić primio je izaslanstvo broda koje je predvodio zapovjednik USS San Jacinto kapetan bojnog broda Christopher E. Marvin. Tijekom sastanka je istaknut značaj ovakvih posjeta za razvoj suradnje dviju mornarica.

Raketna krstarica klase je Ticonderoga. Dužine je 173 m, širine 17 m i gaza 11 m. Posada broji 351 članova. Krstarica San Jacinto treći je brod nazvan po boju kraj rijeke San Jacinto, odlučujućem u teksaškom ratu za neovisnost. U službi mornarice SAD-a je od 1988. Matična luka broda je u Norfolku, Virginia.

U posjetu Splitu brod je prvi puta boravio u kolovozu 2013. godine.

Krstarica USS San Jacinto u posjetu HRM-u i Gradu SplituKrstarica USS San Jacinto u posjetu HRM-u i Gradu SplituKrstarica USS San Jacinto u posjetu HRM-u i Gradu Splitu