Foto: MORH/ K. Brigljević

Krstičević na sastanku Stožera civilne zaštite u Karlovcu

Na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića u petak, 9. ožujka 2018. godine, održana je sjednica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije

Na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića u petak, 9. ožujka 2018. godine održana je sjednica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Tim je povodom ministar Krstičević obišao lokacije nizvodno od Karlovca uz rijeku Kupu gdje će se postaviti barijere za zaštitu zbog skorašnjeg kopnjenja velikih količina snijega i mogućih novih oborina na području Karlovačke županije.

Sjednici je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović sa izaslanstvom, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-zbora Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić te drugi predstavnici Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Tom je prigodom predsjednica Grabar-Kitarović kazala kako se nada da do poplava na području Karlovačke županije neće doći te kako je prevencija ono na čemu sustav treba raditi i što treba razvijati. Naime, projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten je u strateške projekte Vlade RH što je ujedno i jamstvo da se od gradnje neće odustati.

Ministar Krstičević koji je kao predsjednik Koordinacije za domovinsku sigurnost dao inicijativu za održavanjem sastanka za preventivne mjere obrane od poplava, ističe kako Vlada posebnu pažnju posvećuje sigurnosti kao jednoj od temeljnih preduvjeta za razvoj zemlje naglasivši kako su se sigurnosni izazovi i rizici bitno promijenili od razdoblja Domovinskog rata pa su tako i poplave jedan od izazova s kojima se pravovremeno moramo suočiti. Također, ministar Krstičević kao predsjednik Koordinacije za domovinsku sigurnost izdao je smjernice svim sastavnicama Koordinacije za izradu smjernica naučenih lekcija u pomoći civilnom stanovništvu u obrani od prirodnih nepogoda.

“Meni je drago što smo danas iz prve vidjeli situaciju na terenu ovdje u Karlovcu i tom prigodom želim se zahvaliti  građanima Karlovca i svim ovim ljudima koji rade na preventivnim mjerama da grad bude spremniji za moguće poplave” rekao je ministar i dodao kako je upravo jedna od temeljnih zadaća Hrvatske vojske pomoći narodu u nevolji.

“To smo činili i za vrijeme požara, poplava, pomogla je vojska narodu i sada za vrijeme nepogoda izazvanih velikom količinom snijega. Imamo spremne vojnike i inženjerijske strojeve poput amfibija, pumpi i ostalih strojeva, a ovisno o potrebama na terenu mogu se angažirati i helikopteri. Dakle ako Grad Karlovac i Karlovačka županije procjene da im trebaju dodatne sposobnosti na terenu, Hrvatska vojska će učiniti sve što je potrebno”, zaključio je ministar Krstičević naglasivši kako je upravo prevencija ključ obrane od neprilika uzrokovanih poplavama, te kako se za obranu od poplava po potrebi može angažirati 1000 vojnika spremnih za pomoć civilnom stanovništvu.

Krstičević na sastanku Stožera civilne zaštite u KarlovcuKrstičević na sastanku Stožera civilne zaštite u KarlovcuKrstičević na sastanku Stožera civilne zaštite u KarlovcuKrstičević na sastanku Stožera civilne zaštite u KarlovcuKrstičević na sastanku Stožera civilne zaštite u KarlovcuKrstičević na sastanku Stožera civilne zaštite u KarlovcuKrstičević na sastanku Stožera civilne zaštite u Karlovcu