Foto: HRZ

Letačka posada HRZ-a u dvije akcije spašavanja

S planine Kamešnica do sinjskog aerodroma prevezli su osobu kojoj je trebala hitna medicinska pomoć, a odmah potom s omiške tvrđave Fortica transportirali su inozemnu turistkinju

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovala je u  utorak, 30. srpnja 2019. s helikopterom Mi-8 MTV1 u dvije akcije spašavanja unesrećenih osoba.

Najprije je posada uspješno prevezla s planine Kamešnica do sinjskog aerodroma osobu kojoj je trebala hitna medicinska pomoć, a odmah nakon toga uslijedila je nova akcija spašavanja kod Omiša u kojoj su s omiške tvrđave Fortica u znatno složenijoj operaciji sigurno transportirali inozemnu turistkinju.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je i ovoga puta do punog izražaja došla visoka spremnost i osposobljenost posada za brze, sigurne i uspješne akcije spašavanja. „Druga je akcija bila dosta zahtjevnija. Morali smo prići jednom grebenu, a i vjetar je usložnjavao akciju. Uspjeli smo najprije spustili liječnicu iz tima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)  do unesrećene te smo ih nakon toga odvezli podvjesnim užetom za koje su bili pričvršćene alpinističkim prslucima do nogometnog igrališta u Omišu, gdje smo ih unijeli u helikopter i potom prevezli do KBC Split“, opisao je tijek spašavanja inozemne turistkinje.

„Uvijek je lijepo sudjelovati u humanim akcijama. Čuti riječi zahvale od osoba kojima pomažemo je najljepša nagrada za sve plemenite misije koje činimo“, poručio je natporučnik Filipović-Grčić koji je prije nekoliko dana sudjelovao i  u jedinstvenoj akciji prevoženja skloništa za planinare na najviši hrvatski vrh Sinjal na Dinari.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, posadu u akcijama spašavanja činili su kopilot natporučnik Ivan Omazić te tehničari letači stožerni narednik Davor Lipovac, narednik Duško Plazonić, časnički namjesnik Leonardo Dumanić i stožerni narednik Dalibor Filipović.

Sveukupno su u ovoj godini letačke posade ETH sudjelovale u 11 akcija potrage i spašavanja, a u ovim akcijama sudjelovali i pripadnici HGSS-a.

Letačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanjaLetačka posada HRZ u dvije u akcije spašavanja