Logistički postroj

Logistički postroj čine pripadnici i motorna vozila postrojbi Zapovjedništva za potporu.

Postroj čine:

 • zapovjedno vozilo HMMWV
 • dva borbena vozila M-ATV
 • kontejnerska dizalica Kalmar RT 250
 • dva tegljača s poluprikolicama Trailers Dennison
 • dva kamiona Iveco Eurocargo s pokretnim poljskim kuhinjama tipa M-78
 • dvije pokretne tehničke radionice s elektroagregatima ADP-16
 • dva sanitetska vozila Volkswagen Transporter
 • dva sanitetska vozila Mercedes Benz G270 CDI
 • četiri sanitetska oklopna vozila MRAP RG-33 HAGA
 • sanitetsko oklopno vozilo Patria
 • logističko oklopno vozilo Patria.

M-ATV je terensko borbeno vozilo namijenjeno za izviđanje i potporu kretanja, pratnju i borbeno osiguranje konvoja, ophodnje, prijevoz vojnika i opreme. Vozila su naoružana strojnicama Browning 12,7 mm te su zaštićena protubalističkom i protuminskom zaštitom. Vozila prikazuju sposobnosti kontrole kretanja postrojbi u području operacije.

Kontejnerska dizalica Kalmar RT 250 radni je stroj namijenjen za pretovar i mani-pulaciju kontejnera od 20 i 40 stopa. Obje dizalice prikazuju sposobnosti potrebne za pretovar tereta u lukama ukrcaja i iskrcaja.

Poluprikolica Trailers Dennison namijenjena je za cestovni prijevoz kontejnera od 20 i 40 stopa. Vozila prikazuju sposobnosti koje se u ZzP-u razvijaju u cilju osiguranja dostat nih kapaciteta za prijevoz tereta u području operacije i za potrebe dnevne logistike.

Pettonski kamion Iveco Eurocargo namijenjen je za prijevoz osoba i tereta u cestovnim i terenskim uvjetima.Pokretna poljska kuhinja M -78 namijenjena je za pripremu obroka.

Pokretna tehnička radionica namijenjena je za popravak motornih vozila i radnih strojeva u terenskim uvjetima.

Elektroagregat ADP-16 namijenjen je za opskrbu postrojbi električnom energijom u terenskim uvjetima.Vozila prikazuju sposobnosti koje se u ZzP-u razvijaju u cilju osiguranja dostatnih kapaciteta za prijevoz tereta i osoba u području operacije, osiguranje uvjeta za boravak postrojbi i pripadnika u terenskim uvjetima te za osiguranje 2. razine logističke potpore za održavanje potrebne ispravnosti vozila.

Volkswagen Transporter namijenjen je za pružanje hitne medicinske pomoći te prijevoz ozlijeđenih i oboljelih osoba. Prikazuje sposobnosti koje se razvijaju unutar sanitetskih postrojbi 1. razine zdravstvene potpore.

Mercedes Benz G270 CDI namijenjen je za prijevoz ozlijeđenih i oboljelih osoba u terenskim uvjetima. Prikazuje sposobnosti koje se razvijaju unutar sanitetskih postrojbi 1. razine zdravstvene potpore.

MRAP RG-33 HAGA vozilo je namijenjeno za prijevoz ranjenika u području mirovnih misija i operacija. Vozila posjeduju protubalističku i protuminsku zaštitu. Prikazuju spo-sobnosti potrebne za prijevoz ranjenih i oboljelih pripadnika u području operacije.

Oklopna vozila Patria iz sastava HKoV-a djeluju u području mirovnih misija i operacija.

Sanitetsko oklopno vozilo Patria namijenjeno je za izvlačenje, prijevoz i zbrinjavanje ozlijeđenih i oboljelih. Logističko oklopno vozilo Patria namijenjeno je za izvlačenje oštećene tehnike, koje sadrži tehničku radionicu, ralicu i kran za izvlačenje neispravnih ili oštećenih vozila. Oklopna vozila prikazuju sposobnosti koje se razvijaju unutar mehaniziranih bojni Gardijske motorizirane brigade i pripadajućih sanitetskih postrojbi 1. razine zdravstvene potpore te logistič-kih postrojbi za 1. razinu logističke potpore.

Postrojem će zapovijedati brigadir Dražen Sebastijan, zapovjednik Bojne za opću logističku potporu ZzP-a. Brigadir Sebastijan pripadnik je Oružanih snaga RH i sudionik Domovinskog rata od 1991. godine.