Međunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-a | Foto: MORH/ T. Brandt

Međunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-a

Međunarodni skup organiziran je na HVU-u povodom 15 hrvatskih godina u NATO-u i 75. obljetnice osnivanja NATO-a, a sudjelovali su stručnjaci iz državnih, vojnih, diplomatskih i akademskih institucija

U Kongresnom centru na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu u četvrtak 4. travnja 2024., održana je međunarodna konferencija i okrugli stol na temu “Transatlantsko savezništvo – izazovi i rješenja”.

Događaj je organiziran povodom 15 godina od pristupanja Republike Hrvatske u NATO i 75. obljetnice osnivanja NATO-a. Organizatori su Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” zajedno s Hrvatskim vojnim učilištem “Dr. Franjo Tuđman” te partnerima, veleposlanstvima Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Savezne Republike Njemačke te Zakladom Konrad Adenauer.

Tijekom obraćanja, stručnih izlaganja i panel rasprave, sudionici su podsjetili na povjesnicu NATO-a, temeljnu ulogu i vrijednosti Saveza te sve zadaće i izazove pred kojima se NATO danas nalazi. Isto tako, razmatrali su aktualnu sigurnosnu situaciju u Europi i svijetu s naglaskom na rusku agresiju na Ukrajinu. Poseban naglasak stavljen je na hrvatski put prema NATO-u, te današnju ulogu i doprinos naše zemlje Savezu i europskoj sigurnosnoj strukturi.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane RH državni tajnik Zdravko Jakop istaknuo je da je 15. obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO važan podsjetnik na težak put koji smo prošli, od stjecanja neovisnosti i obrane teritorijalne cjelovitosti, do današnjeg statusa odgovorne članice međunarodne zajednice i predanog saveznika.

“Savez je jak kada svaka njegova članica u okviru svojih mogućnosti daje svoj doprinos te sam siguran da će opremanje i modernizacija naših Oružanih snaga omogućiti još jači doprinos NATO-u. Mogu reći da sam ponosan na Hrvatski doprinos u operativnim angažmanima pod mandatom NATO-a”, rekao je državni tajnik.

Zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar rekao je da je podizanje hrvatske zastave ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu prije 15 godina jedan od ključnih trenutaka naše novije povijesti. “Tijekom 15 godina članstva, HVU je kontinuirano prilagođavao nastavne planove i programe s ciljem osuvremenjivanja vojnog obrazovanja i prilagodbe trenutačnim sigurnosnim prijetnjama i rizicima. HVU to čini i dalje kroz sveobuhvatni pristup, uključujući civilno društvo, mlade i privatni sektor, kako bi svi zajedno odgovorili sadašnjim i budućim ugrozama i izazovima”, rekao je general.

Rektor Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” Ivica Lučić istaknuo je da su glavni strateški ciljevi koje je Republika Hrvatska postavila još početkom 1990-ih ostvareni, a ulazak u NATO jedan je od njih. “Moramo braniti slobodu, demokraciju i vrijednosti koje zajedno baštinimo, trebamo jačati institucije države i povjerenje građana u njih, učvršćivati savezništvo i partnerstvo, ulagati u obranu i sigurnost, a posebno u znanje i edukaciju, što je i temeljna zadaća Sveučilišta”, zaključio je rektor.

Veleposlanica SAD-a u RH Nathalie Rayes rekla je da je NATO najsnažniji i najuspješniji vojni savez u svjetskoj povijesti. No, to ne zaslužuje samo zbog svojih vojnih sposobnosti, nego i zbog predanosti zemalja članica demokratskim vrijednostima, jednakosti i političkim slobodama. Isto tako, istaknula je postojanost koju je Hrvatska pokazala u svojih 15 godina kao članica NATO-a i naglasila izvanredan doprinos pripadnika Hrvatske vojske međunarodnim misijama i operacijama. “Ponosna sam što odnosi SAD-a i našeg saveznika Hrvatske nikad nisu bili čvršći”, zaključila je veleposlanica.

Veleposlanik Francuske u RH Fabien Fieschi podsjetio je na povijest, ulogu i doprinos Francuske i Hrvatske u NATO-u, naglašavajući doprinos kojeg Oružane snage RH imaju u međunarodnim misijama i operacijama koje provodi Savez. Posljednjih godina Hrvatska je uložila velike napore u obrambena ulaganja i modernizaciju Oružanih snaga RH, rekao je veleposlanik, posebno naglašavajući skorašnji dolazak prvih aviona Rafale koji će “Hrvatskoj dati kapacitete bez premca” u ovom području Europe.

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz ministarstava te akademske zajednice iz Republike Hrvatske i iz inozemstva, predstavnici diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora kao i umirovljeni te aktivni časnici Oružanih snaga RH i vojski savezničkih zemalja. Između ostalih, sudjelovali su državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, veleposlanik Francuske u RH Fabien Fieschi, veleposlanica SAD-a u RH Nathalie Rayes, rektor Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” Ivica Lučić, zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar, bivši načelnici Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov i admiral Robert Hranj, umirovljeni američki general Frank Gorenc, umirovljeni francuski admiral Didier Piaton, umirovljeni njemački general Erhard Bühler, umirovljeni slovenski general Iztok Podbregar i drugi.

Međunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-aMeđunarodna konferencija i okrugli stol povodom 75. obljetnice osnivanja NATO-a