Međunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEX | Foto: MORH/ M. Čobanović

Međunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEX

U cilju jačanja razumijevanja, povjerenja i poboljšanja interoperabilnosti, vježba se provodi u sklopu redovne, planske i sustavne suradnje ratnih mornarica zemalja članica ADRION inicijative

U tijeku je drugi dio međunarodne vojne vježba na moru ADRION 2022 LIVEX koja traje od 8. do 9. lipnja 2022. godine. Vježba se provodi u području srednjeg Jadrana, u Hvarskom i Viškom kanalu i Starigradskom zaljevu.

ADRION 2022 LIVEX je glavni obučni događaj ADRION inicijative. Vježba je organizirana i vođena od strane pripadnika Hrvatske ratne mornarice, a u njoj sudjeluju snage ratnih mornarica Albanije, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Slovenije.
U cilju jačanja razumijevanja, povjerenja i poboljšanja interoperabilnosti, vježba se provodi u sklopu redovne, planske i sustavne suradnje ratnih mornarica zemalja članica ADRION inicijative.

Vježba je obuhvatila aktivnosti taktičkog manevriranja, operacije pomorskog presretanja i operacije traganja i spašavanja u sklopu scenarija po kojemu pomorske snage sukladno dodijeljenom mandatu Vijeća sigurnosti UN-a provode širu operaciju osiguravanja slobode plovidbe i suzbijanja ilegalnih aktivnosti u graničnom pomorskom području dviju izmišljenih zemalja.

Odlukom ministarstava obrane zemalja ADRION inicijative iz 2015. godine ova vježba se koristi i u cilju uspostave mornaričkih snaga brzog odgovora na krize. Iz tog razloga na zapovjednom brodu vježbe ŠB-72 Andrija Mohorovičić organizirano je zapovjedništvo snaga brzog odgovora. Zapovjedništvo broji 21 časnika i dočasnika iz svih 6 ADRION ratnih mornarica.

U vježbi  sudjeluju četiri broda HRM-a te ophodni brodovi P-133 LISSUS albanske RM, P 71 RITSOS  Helenske RM i P493 ITS FOSCARI talijanske RM te zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Pilatus PC-9M i talijanski helikopter Bell-212. U svojstvu direktora vježbe na moru je kapetan fregate Marinko Rubić, voditelj Odsjeka za obuku i vježbe ZHRM-a.

Međunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEXMeđunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEXMeđunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEXMeđunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEXMeđunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEXMeđunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEXMeđunarodna vojna vježba na moru ADRION 2022 LIVEX