Multinational Aviation Training Centre – MATC

Hrvatski, Češki, Mađarski i Slovački stručnjaci za vojni zračni promet održali su stručni skup u Zemuniku | Foto: HRZ / M. Karačić

Međunarodni sastanak stručnjaka za vojni zračni promet u Zemuniku

Hrvatski, Češki, Mađarski i Slovački stručnjaci za vojni zračni promet održali su stručni skup u Zemuniku

U organizaciji Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku su od 10. do 12. rujna 2019. održani sastanci stručnjaka za vojni zračni promet.

Riječ je o predstavnicima nacionalnih vojnih zrakoplovnih autoriteta iz Hrvatske, Češke, Mađarske i Slovačke koje su članice Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC) čije je sjedište Direktorata u Vyškovu u Češkoj Republici.

Cilj ovog stručnog skupa u Zemuniku bio je obostrano priznavanje plovidbenosti vojnih zrakoplova (MBAR-Mutual Bilateral Airworthiness Recognition), a razgovaralo se i o standardizaciji ključnih misija kojima se bave nacionalne službe za vojni zračni i pomorski promet od područja školovanja, održavanja zrakoplova kao i letenja kako bi isti standardi vrijedili u zemljama članicama MATC-a.

Hrvatski predstavnici prezentirali su i ispunjene upitnike za priznavanje vojnog zrakoplovstva te time dali svoj doprinos u uspostavi jedinstvenih kriterija za sve četiri zemlje uključene u program Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta.

Multinational Aviation Training Centre – MATC
Hrvatski, Češki, Mađarski i Slovački stručnjaci za vojni zračni promet održali su stručni skup u Zemuniku | Foto: HRZ / M. Karačić

Tijekom boravka u Zemuniku sudionici sastanka obišli su i zračne protupožarne snage gdje su im predstavljene aktivnosti i opremljenost Protupožarne eskadrile.

Voditelj Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet MORH-a brigadir Saša Crnec kazao je kao je riječ o redovitim sastancima na kojima se u pravilu jedanput godišnje iznose promjene u zakonskoj regulativi u području vojnog zračnog prometa kod zemalja članica MATC-a. „Suradnja među članicama MATC-a između ostalog obuhvaća i područje vojnog zračnog prometa te smo razmatrali sve ono što može ovaj sektor unaprijediti i učiniti još efikasnijim. Konkretno, kada piloti iz jedne države odlaze na školovanje u drugu, važno je ujednačavanje i priznavanje certifikata koji će biti istovjetni u svim državama uključenim u projekt MATC-a“, iznio je brigadir Crnec.

Inicijativa za uspostavu Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta pokrenuta je 2011. godine u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te uštede troškova povećanjem efikasnosti i efektivnosti obučnih aktivnosti putem multinacionalne suradnje u okviru NATO-ove inicijative „Pametne obrane“ („Smart Defence“). U lipnju 2015. potpisan je Memorandum o suglasnosti uspostave Središta između zemalja članica (Češka Republika, Republika Hrvatska, Mađarska i Slovačka Republika).

Iz programa aktivnosti ovog međunarodnog zrakoplovnog središta u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a školovanje za pilote helikoptera 2017. završila su dvojica čeških pilota koji su školovani na helikopterima BELL-206B u Eskadrili helikoptera.

[ngg src=”galleries” ids=”3643″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]