Međuresorna vježba “SIGURNOST 18” na terenu

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova organizira međuresornu vježbu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti “SIGURNOST 18”

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova organizira međuresornu vježbu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti “SIGURNOST 18”, koja se održava u srijedu, 16. svibnja 2018. godine.

Glavni cilj vježbe je provjera zajedničkog djelovanja na terenu te spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi požarne sezone 2018.

Scenarij vježbe se temelji na simulaciji požara na prostoru Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (5 šumskih požara), spašavanju unesrećenih iz željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu, sanaciji nesreće s opasnom tvari, organizaciji prijevoza snaga za gašenje šumskih požara na otoke uz potporu Hrvatske ratne mornarice te traganja i spašavanja za izgubljenim turistim.

 U terenskom dijelu vježbe “SIGURNOST 18” sudjelovat će djelatnici DUZS-a, MORH-a, MUP-a, HZHM-a, HCK-a, HGSS-a, pripadnici Vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Karlovačke županije, pripadnici civilne zaštite te drugih tijala iz sustava domovinske sigurnosti.

Za predstavnike medija bit će omogućeno praćenje terenskog dijela vježbe s dvije lokacije:

  1. U Pristegu, općina Stankovci gdje će se održati pokazni dio vježbe gašenja požara otvorenog prostora – bit će prikazano gašenje požara zemaljskim vatrogasnim snagama, protupožarnim zrakoplovima te desantiranje i izvlačenje vatrogasaca.
    Uvodni brifing o pokaznom dijelu vježbe za predstavnike medija održat će se u Društvenom domu u Stankovcima (uz zgradu Općine) u 10:30 sati, nakon čega je predviđen odlazak na lokaciju demonstracije gašenja šumskog požara u naselju Pristeg (odlazak vlastitim prijevozom). Predviđeno vrijeme trajanja pokazne vježbe je od 12:00 do 12:45 sati.
  2. Nakon održavanja pokazne vježbe u Stankovcima, predstavnicima medija bit će omogućeno praćenje vježbe u novom Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, (Put vojarne Divulje 18), gdje će od 14:00 sati u realnom vremenu biti prikazan prijenos slike s vježbovne lokacije u Kistanjima te spašavanje i zbrinjavanje 20 osoba iz vlaka nakon željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu.

Predviđeno promatranje vježbe iz OVZ Divulje je cca 30 minuta.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje navedene vježbe da svoj dolazak najave na e-mail:  javnost@duzs.hr , najkasnije do utorka, 15. svibnja 2018. do 14:00 sati. Potvrda dolaska odnosi se na obje lokacije (molimo naznačiti za koju lokaciju se prijavljujete).

Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, snimatelj, fotograf) te broj osobne iskaznice i broj mobitela. Napominjemo da bez prethodne najave nije moguć ulazak u područje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama.

Organizacija prijevoza do vježbe i između vježbovnih lokacija je u vlastitom aranžmanu.

Kontakt osoba za sve dodatne informacije je Sanja Smetiško Gašparić,  sanja.smetisko@duzs.hr , 01 38 55 942, 091 112 1023.