Blažević

Foto: HRM /I. Hržić

Milan Blažević novi zapovjednik Obalne straže RH

Svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Obalne straže RH između komodora Ive Raffanellija i kapetana bojnog broda Milana Blaževića održana je u petak, 8. prosinca 2017. godine u Splitu u nazočnosti zapovjednika HRM-a kontraadmirala Predraga Stipanovića.

Uz pripadnike Obalne straže RH svečanoj primopredaji nazočio je posebni savjetnik ministra obrane RH Ivica Ušljebrka, članovi Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru, zapovjednici postrojbi HRM-a te načelnici odjela Zapovjedništva HRM-a.

Prigodnim riječima komodor Ivo Raffanelli osvrnuo se na proteklo vrijeme koje je proveo na dužnosti zapovjednika izrazivši zahvalnost ponajprije svojim suradnicima, pripadnicima Obalne straže, ali i svim ostalima čiji je doprinos bio i biti će od osobitog značaja za rad ove postrojbe, no i za HRM općenito.

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, novi zapovjednik Obalne straže RH kapetan bojnog broda Milan Blažević između ostalog je istaknuo: “Vjerujem da će moja znanja, stečena iskustva i sposobnosti opravdati povjerenje koje mi je ukazano postavljanjem na ovu časnu dužnost. No, u tom procesu nužna karika je podrška sviju vas, a posebno mog prethodnika koji je uspješno vodio ovu postrojbu u protekle tri godine. Vjerujem da ćete mi ju pružiti, na zadovoljstvo i dobrobit sviju nas te na čast i vjernost našoj domovini Hrvatskoj!”.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Stipanović zahvalio se komodoru Raffanelliju na njegovu doprinosu izgradnji i razvoju Obalne straže RH istaknuvši pritom postignuća ove postrojbe u proteklom razdoblju: “Obalna straža danas je jedan od najvažnijih čimbenika pomorske sigurnosti RH na moru. Možemo biti uistinu ponosni, kako na učinjeno, tako i na planove koje smo zacrtali u cilju daljnjeg razvoja ove postrojbe. Naravno, ništa od tog ne bi bilo moguće da nije vas, pripadnica i pripadnika Obalne straže, da nije vašeg zalaganja, vašeg angažmana na moru, vašeg sudjelovanja u operaciji TRITON, vašeg nadzora površinske situacije na moru i kad je bonaca i kad je nevera, i kada je teško jugo … Vi ste uvijek na moru, spremni za sve izazove koje nosi 21. stoljeće. Na tome vam od srca čestitam i zahvaljujem!”

Kapetan bojnog broda Milan Blažević rođen je 8. ožujka 1967. godine u Metkoviću. Osnovnu i srednju završio je u Pločama. Na Mornaričkoj vojnoj akademiji u Splitu (nautički smjer-topničko raketna specijalnost) diplomirao je 1989. godine. Zapovjedno stožernu školu (1998.) te Vojno diplomatsku školu (2007.) završio je u Zagrebu. Mornaričku ratnu školu završio je 2011. godine u Newportu (SAD). Završivši Poslijediplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu, 2009. godine stječe zvanje magistra društvenih znanosti.

Prekidajući vojnu službu aktivno se priključuje u obranu domovine. Kao dragovoljac Domovinskog rata, od sredine rujna 1991. pripadnik je Zbora narodne zaštite. Po ustrojavanju HRM-a obnaša dužnosti: oružnog časnika na raketnoj topovnjači “Kralj Petar Krešimir IV” (RTOP 11); 1994. zamjenika zapovjednika na raketnoj topovnjači “Šibenik” (RTOP 21) te od 1997. do 2006. zapovjednika raketne topovnjače “Kralj Dmitar Zvonimir” (RTOP 12).

U razdoblju od 2006. do 2008. načelnik je Katedre topničko – raketnog oružja na Hrvatskom vojnom učilištu. Od 2008. do 2013. obnaša dužnosti zapovjednika Divizijuna površinskog djelovanja te načelnika stožera Flotile HRM-a, nakon čega biva postavljen na dužnost zamjenika zapovjednika Obalne straže. Na dužnost zapovjednika Obalne straže RH dolazi sa dužnosti načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika HRM-a koju je obnašao od veljače 2015. godine.

Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti te Redom Hrvatskog trolista. Oženjen je i otac dvoje djece.