Ministar Anušić primio pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024| Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024

I dalje ćemo raditi na poboljšanju vaših materijalnih prava, osiguranju što boljih radnih uvjeta te opremanju Hrvatske vojske najmodernijom opremom i sredstvima, poručuje Anušić

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid sastali su se danas 29. svibnja 2024. u Ministarstvu obrane s pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske koji su ostvarili najbolje rezultate na natjecanju “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2024”.

Ministar Anušić: Hrvatski vojnici trebaju biti dobro opremljeni, motivirani i plaćeni

Ministar Anušić čestitao im je na postignutim sjajnim rezultatima na ovom izuzetno izazovnom i teškom natjecanju.

“U sustavu Oružanih snaga ključan je vojnik, bez motiviranog i zadovoljnog vojnika moderna vojna tehnika malo znači. Zato vi morate imati dobre uvjete rada da biste bili motivirani i kvalitetni vojnici”, poručio je ministar Anušić i dodao kako će Vlada Republike Hrvatske Ministarstvo obrane nastaviti podizati standard hrvatskih vojnika i ulagati u Hrvatsku vojsku.

Ministar je u svom izlaganju napravio poveznicu s Domovinskim ratom jer je u krvavim bitkama devedesetih godina bio presudan motiviran pojedinac, dragovoljac koji je praktički bez oružja obranio domovinu.

“Tu priču, istinu o Domovinskom ratu koja će uvijek biti aktualna prenosimo današnjim naraštajima da se nikad ne zaboravi kako smo tih godina bez naoružanja s krunicom oko vrata branili i obranili našu domovinu“, rekao je ministar. Još je jednom istaknuo kako je Hrvatska vojska nastala iz ljubavi prema domovini zahvaljujući hrabrim pojedincima.

“I zato ćemo i dalje raditi na poboljšanju vaših materijalnih prava, osiguranju što boljih radnih uvjeta te opremanju Hrvatske vojske najmodernijom opremom i sredstvima”, rekao je ministar Anušić.

General Kundid: Imamo sjajne i motivirane ljude

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid čestitao je najspremnijim pripadnicima Hrvatske vojske istaknuvši kako je njihov uspjeh dokaz da rad i trud uvijek rezultira željenim ciljem. “Svaka čast što ste se prijavili, a pogotovo na ostvarenim rezultatima. Ovo natjecanje je vrlo zahtjevno i kompleksno te osim fizičkih predispozicija koje morate imati ključ uspjeha je i mentalna snaga“, rekao je general.

Osvrnuvši se na personalni potencijal Hrvatske vojske general Kundid je naglasio: “Mislim da imamo sjajne i motivirane ljude i osobno smatram da je vojna profesija za mladu osobu itekako privlačna. Ni u jednoj drugoj profesiji nema toliko mogućnosti razvoja karijere od napredovanja do stjecanja novih specifičnih znanja i kompetencija”.

Okupljenim pripadnicama i pripadnicima poručio je kako vjeruje u njihovu budućnost i uspješnu karijeru u Hrvatskoj vojsci. “Vi ste mladi i očito ste se prepoznali u vojnoj profesiji jer doista dajete sebe u taj posao. I ovom natjecanju pristupili ste vrlo odgovorno i zato ste postigli rezultate koje jeste. Potvrda je to da upornim radom možete postići što god želite. Vjerujem da ćete dalje stremiti prema razvoju svoje vojne karijere i dosegnuti vrh koji god želite“, poručio je.

Ponosan na svoj rezultat

Najspremniji pripadnik Oružanih snaga –  pobjednik natjecanja Prvi za Hrvatsku i pobjednik u apsolutnoj kategoriji svih sudionika je pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, prvi je u najkraćem roku prošao približno 34 kilometra dugu stazu natjecanja te u skladu s propisanim standardima uspješno izvršio sve zadaće na stazi. Zahvalio je ministru Anušiću i načelniku Glavnog stožera generalu Kundidu na čestitkama te istaknuo: “Natjecanje je bilo jako teško i samo sudjelovanje mi je donijelo jedno novo ogromno iskustvo. Pripreme su bile teške, ali isplatile su se i jako sam ponosan na svoj rezultat”.

U kategoriji pripadnica Oružanih snaga RH najbolja je bila satnica Danijela Vrhovski, pripadnica Zapovjedništva za potporu koja je na ovom natjecanju sudjelovala prvi puta. “Bilo mi je ovo novo iskustvo, prvi put sam se natjecala, ali planiram svakako ići ponovo. Bilo je dosta izazovno i same pripreme koje su trajale tri mjeseca bile su fizički dosta zahtjevne. Ne mogu reći da je bilo teško jer volim svoj posao i ovakve izazove”, poručila je.

O natjecanju

Podsjetimo, natjecanje “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku” održano je početkom svibnja 2024. na području Zadarske županije.

Natjecatelji su u najkraćem mogućem roku trebali savladati stazu dugačku 34 kilometara i proći sedam radnih točaka rješavajući razne vojničke zadaće.

Pobjednik natjecanja je pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, drugo mjesto u apsolutnoj kategoriji osvojio je također pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, a treće pripadnik Zapovjedništva za potporu narednik Ivica Budić. U kategoriji pripadnica Oružanih snaga Republike Hrvatske najbolja je bila satnica Danijela Vrhovski, pripadnica Zapovjedništva za potporu. Drugo mjesto pripalo je skupnici Gloriji Dretvić, pripadnici Počasno zaštitne bojne, a treće vojnikinji Klari Šavorić, pripadnici Hrvatske kopnene vojske.

Na natjecanju su sudjelovala 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika Hrvatske vojske, 10 iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 zemalja (Sjedinjene Američke Države, Francuska Republika, Republika Litva, Rumunjska, Slovačka Republika, Češka Republika, Kosovo, Republika Bugarska, Bosna i Hercegovina, Republika Poljska, Republika Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) te jedan iz NATO zapovjedništva.

Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024Ministar Anušić i načelnik Kundid primili pobjednike natjecanja Prvi za Hrvatsku 2024