Ministar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji | Foto: Vlada RH/ D. Galić

Ministar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Na konferenciji se i ove godine raspravlja o ključnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim izazovima današnjice iz područja međunarodnog poretka te globalne i regionalne sigurnosti

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić u sklopu izaslanstva Vlade RH predvođenim predsjednikom Andrejem Plenkovićem sudjeluje na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održava od 16. do 18. veljače 2024. godine.

Na konferenciji se i ove godine raspravlja o ključnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim izazovima današnjice iz područja međunarodnog poretka te globalne i regionalne sigurnosti uključujući između ostalog borbu protiv dezinformacija i korupcije, upravljanje globalnim migrantskim kretanjima, o budućnosti Ukrajine i transatlantskog partnerstva, održivom planu za poslijeratnu rekonstrukciju Ukrajine te o sigurnosti zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić na marginama Minhenske konferencije sastao s državnom tajnicom u ministarstvu obrane SR Njemačke Siemtje Möller, s posebnim izaslanikom Vlade Ujedinjene Kraljevine za zapadni Balkan Lordom Stuartom Peachom i s predsjedavateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Također, izaslanstvo MORH-a sastalo se i s ukrajinskim ratnim veteranima, predstavnicima Inicijative “Mesagge from the Frontline”.

Izaslanstvo MORH-a s ukrajinskim ratnim veteranima u Munchenu

Izaslanstvo MORH-a s ukrajinskim ratnim veteranima, koji su postali simbol hrabrosti u ukrajinskoj borbi za slobodu, razgovaralo je o trenutačnoj situaciji u Ukrajini, njihovim ratnim iskustvima te hrvatskim iskustvima iz Domovinskog rata. Na sastanku je bila Yuliia Paievska, Hlib Stryzhko, Oleksandr Batalov, Liudmyla Meniuk i Yehor Firsov. Hrvatska strana je obzirom na iskustvo hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu izrazila puno razumijevanje i solidarnost s ukrajinskim braniteljima u njihovoj borbi za oslobođenje od ruske agresije.

Ministar Anušić poručio je kako Hrvatska jako dobro razumije Ukrajinu jer je prošla ratnu havariju. Govorio je o brizi za ratne veterane te kako svaki veteran zahtijeva individualni pristup.

Istaknuto je da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć i čvrstu podršku ukrajinskom narodu u skladu sa svojim mogućnostima dok god to bude potrebno.

Ministar Anušić rekao je kako se Ukrajina u ovom trenutku bori za europske vrijednosti te da joj se mora nastaviti pomagati u svakom smislu. „Ukrajina će i dalje imati potpunu podršku Republike Hrvatske. Potpora NATO saveza Ukrajini investicija je u vlastitu sigurnost i primjer je istinske transatlantske podjele tereta“, poručio je ministar. Ukrajinska strana zahvalila je na podršci i pomoći koju je Republika Hrvatska pružila do sada.

Intenziviranje bilateralne suradnje Hrvatske i Njemačke

Na sastanku s državnom tajnicom njemačkog ministarstva obrane Siemtje Möller istaknuta je bogata povezanost dvije zemlje koje dijele mnoge zajedničke interese i ciljeve, od njemačke potpore Hrvatskoj 1991. i tijekom Domovinskog rata do aktualnog zajedničkog interesa za sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi.

Ministar Anušić s posebnim izaslanikom Vlade Ujedinjene Kraljevine za zapadni Balkan Lordom Stuartom Peachom

Na sastanku ministra Anušića s posebnim izaslanikom Vlade Ujedinjene Kraljevine za zapadni Balakan razgovaralo se o aktualnim sigurnosnim izazovima s fokusom na situaciju u jugoistočnoj Europi. Istaknuto je da Hrvatska snažno i dosljedno podupire euroatlantsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe te da posebno cijeni doprinos Ujedinjene Kraljevine u operaciji KFOR.

Anušić s Borjanom Krišto: Pozdravljamo sve pozitivne pomake vezane za BiH

Na sastanku s predsjedavateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto potvrđena je bogata i čvrsta bilateralna obrambena suradnja, posebno u području izobrazbe pripadnika Oružanih snaga BiH i kadeta u Republici Hrvatskoj, kao i različitim vidovima zajedničke obuke i uvježbavanja, razvoju obrambenih sposobnosti te jačanju razmjene informacija u cilju pružanja brzog odgovora na prirodne katastrofe.

Ministar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferencijiMinistar Anušić na jubilarnoj 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji