Ministar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu | Foto: NATO

Ministar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu

Moramo jačati vlastite Oružane snage i vlastitu obrambenu industriju, a kao saveznici moramo funkcionirati kao jedno, poručuje ministar Anušić

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je 14. i 15. veljače 2024. godine na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a koji se održao u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Sastanak ministara održava se u godini kada NATO obilježava 75. obljetnicu i uoči NATO summita koji je planiran u srpnju ove godine u Washingtonu. Na sastanku u Bruxellesu raspravljalo se o izdvajanjima za obranu država članica, financiranju novih NATO obrambenih planova, podršci Ukrajini, ali i o povećanju proizvodnje streljiva.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je također nazočio sastanku ministara, istaknuo je da kako su od 2014. godine i Zavjeta za obrambena izdvajanja europski saveznici i Kanada uložili više od 600 milijardi američkih dolara u obranu, te je u tom smislu napravljen značajan iskorak. Također i ministri obrane složili su se kako je nužno nastaviti kontinuirano ulagati u razvoj obrambenih sposobnosti.

Ministar Anušić pritom je naglasio kako je Republika Hrvatska predana kontinuiranom povećanju izdvajanja za obranu te kako ima najveći obrambeni proračun od Domovinskog rata.

“Svakodnevno povećavamo investiranje u naoružanje i modernizaciju naših Oružanih snaga. Od 2016. do 2024. godine ukupna izdvajanja za obranu povećana su čak 122 posto, to je značajno i tako ćemo u kontinuitetu i nastaviti. Mi ćemo tih dva posto izdvajanja za obranu dostići u idućim godinama jer smo kao članica NATO-a preuzeli tu obvezu, kao i druge države članice”, poručio je ministar.

Naime, na marginama NATO sastanka ministara obrane, Republika Hrvatska je sa 15 zemalja članica i Velikom Britanijom potpisnik Pisma namjere koje se odnosi na bržu i jednostavniju nabavu streljiva.

Govoreći o benefitima potpisivanja ovog Pisma namjere, ministar je kazao kako je potrebno jačati vlastitu proizvodnju naoružanja i streljiva te osnažiti vlastitu industriju i na to je stavljen naglasak na današnjem sastanku. “Sve zemlje NATO-a moraju ojačati vlastitu proizvodnju streljiva, tako i Hrvatska. Hrvatska vojska je opremljena našim naoružanjem i opremom i trebamo poticati vlastitu proizvodnju, imamo potencijala i tu vidimo ogromnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju”, ističe ministar Anušić.

U kontekstu priprema za nadolazeći NATO summit u Washingtonu, ministar Anušić naglasio je: “Hrvatska želi osvijestiti države članice o jednoj temi – tema hibridnog rata deklariranih i nedeklariranih saveznika Rusije koji funkcioniraju i egzistiraju ovdje na području jugoistoka Europe i znamo o kojim potezima govorimo. Osvješćivanje NATO članica, naših saveznika o ovoj ozbiljnoj temi je vrlo važno. Hibridni ratovi koji se ovdje vode, a koji su produžena ruka politike ruske agresije na Ukrajinu moraju se osvijestiti i moraju se povlačiti drugačiji potezi. Jugoistočna Europa postaje trusno područje u sigurnosnom aspektu”.

Također, ministri su potvrdili predanost pružanja potpore Ukrajini i istaknuto je kako zemlje članice Saveza nastavljaju pružati potporu Ukrajini u približavanju NATO standardima na svim područjima razvoja sposobnosti.

Ministri su se se složili kako je potpora NATO saveza Ukrajini i dalje ključna, a govoreći o sudjelovanju Republike Hrvatske u podršci Ukrajini, ministar Anušić naglasio je kako će se ta pomoć nastaviti pružati i dalje.

“Ukrajina u ovom trenutku vodi bitku za sve nas, ona je na bedemu i obrambenim pozicijama Europe, Zapada. Ukrajini se mora pomagati financijski, politički i s naoružanjem, a Hrvatska kao i saveznici i članice Europske unije i NATO-a to i čini i radi”, zaključio je ministar obrane Ivan Anušić.

Ministar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u BruxellesuMinistar Anušić na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu