Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojsku | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojsku

Svečanom akademijom u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane obilježen je Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske

Svečana akademija u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održana je u utorak 28. svibnja 2024. godine u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane.

Svečanosti su, uz pripadnike Hrvatske vojske te potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnika Tihomira Kundida, nazočili i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner, saborski zastupnici i drugi predstavnici Hrvatskog sabora, ministri u Vladi RH te drugi visoki vojni i civilni, bivši i sadašnji dužnosnici i uzvanici, vrhunski sportaši – ugovorni pričuvnici i drugi.

Hrvatski vojnik – simbol neizmjerne hrabrosti

U svečanom ozračju 33. rođendana Hrvatske vojske tijekom svečanosti okupljeni uzvanici prisjetili su se vremena stvaranja Oružanih snaga RH koje je započelo postrojavanjem Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj 1991. godine, a koje je označilo početak izgradnje profesionalne, snažne i moderne Hrvatske vojske, rođene iz pobjeda u Domovinskom ratu, danas ravnopravne članice NATO-a i pouzdanog partnera svjetskim vojnim silama. Hrvatski vojnik je danas sinonim za sigurnost i simbol je hrabrosti, poštenja, profesionalizma i zajedništva te predstavlja čuvara hrvatskog suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i sigurnosti svakog hrvatskog čovjeka.

Ministar Anušić: Bez oružja i s krunicom oko vrata oslobodili smo Hrvatsku, ne vraćajući milo za drago

Ministar Anušić čestitao je Dan Hrvatske vojske istaknuvši kako je ovo veliki dan kada se prisjećajući vraćamo u prošlost, u 1991. godinu kada se na stadionu u Kranjčevićevoj postrojila prva inicijalna snaga, sjeme Hrvatske voske.

“U to vrijeme bez oružja i s krunicom oko vrata krenuli smo zaustaviti jaku vojnu silu. Pokazali smo da nas neće slomiti iako nam nitko nije davao šanse da ćemo u tome uspjeti. Međutim, uspjeli smo se obraniti herojskim borbama i herojskim bitkama. Oslobodili smo Hrvatsku, ne vraćajući milo za drago, poštujući sve međunarodne propise i pravila”, rekao je ministar te dodao kako su Hrvatski vojnici danas upravo zbog takve svoje prošlosti, izrazito cijenjeni i poštovani svugdje u svijetu.

“Hrvatska vojska danas je članica NATO-a koja pridonosi miru u svijetu i partner je najvećim vojnim silama”, istaknuo je spomenuvši kako preko 300 hrvatskih vojnika u ovom trenutku čuva i brine o svjetskom miru sudjelujući u nekoliko desetaka misija diljem svijeta.

Osvrnuvši se na krilaticu kako “bitke i ratove ne dobiva oružje nego dobiva vojnik”, što se i potvrdilo u Domovinskom ratu, ministar je istaknuo važnost zadovoljnog, motiviranog i dobro opremljenom vojnika.

I tom kontekstu istaknuo je: “U zadnjih sedam godina obrambeni proračun povećan je za 122%. Hrvatska vojska danas se oprema najmodernijim oružjem i opremom zahvaljujući hrvatskoj Vladi i premijeru Plenkoviću, koji je prepoznao trenutak i složenu geopolitičku situaciju u kojoj se nalazimo, podižući standard hrvatskim vojnicima”. Na kraju je zaključio kako će u tom smjeru nastaviti raditi i dalje, u još jednom razdoblju mandata, sa željom za jačanje Hrvatske vojske.

General Kundid: Opremanje i modernizacija su imperativ koji nema alternativu

Načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid čestitao je svim pripadnicama i pripadnicima Dan Hrvatske vojske i prisjetio se početaka stvaranja Hrvatske vojske. “Mi pripadnici Oružanih snaga RH imamo duboki osjećaj ponosa i časti što kroz vojnu profesiju služimo svojoj Domovini”, poručio je general te istaknuo kako su Oružane snage danas simbol nacionalnog identiteta koje provode svoju primarnu zadaću, a to je obrana nacionalnog teritorija i zaštita nacionalnih interesa.

“Oružane snage nisu samo jamac sigurnosti hrvatskog naroda, one su i simbol zajedništva, snage, borbene moći i oslonac hrvatskom narodu u trenucima kada je najteže”, rekao je general Kundid. Istaknuvši kako se Oružane snage danas nalaze se u intenzivnoj fazi opremanja što će doprinijeti još višoj razni borbene moći poručio je: “Opremanje i modernizacija su imperativ koji nema alternativu kako bi Oružane snage i dalje bile suverene u obrani države i njezinih interesa”.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović čestitao je Dan Oružanih snaga RH i poručio kako je nužno ulaganje u Hrvatsku vojsku te da je jedini put čvrsta i naoružana Hrvatska vojska. “Domovini vjerni i sretan Dan Hrvatske vojske”, rekao je.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković: Hrvatska vojska nastala iz hrvatskog naroda

Uputivši čestitke povodom Dana Hrvatske vojske i dana Hrvatske kopnene vojske predsjednik Vlade RH Andrej Plenković hrvatskim braniteljima, hrvatskim vojnicima i hrvatskim policajcima koji su dali svoje živote, požrtvovnost i mladost za slobodu i temelje hrvatske države, izrazio je trajnu, neizmjernu i potpunu zahvalnost.

“Danas puno godina kasnije, Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške ciljeve. Imamo svoju državu i imamo snage proračunskim sredstvima u samo nekoliko godina podići proračun Ministarstva obrane za 122 posto i ulagati u modernizaciju Hrvatske vojske”, istaknuo je spomenuvši aktualni projekt nabave višenamjenskih borbenih aviona Rafale te buduće projekte opremanja i ulaganja u Hrvatsku vojsku koji se provode zbog globalnoga sigurnosnog konteksta.

“Postigli smo konsenzus oko obalnih ophodnih brodova i višenamjenskih brodova kako bi poboljšali sposobnosti Hrvatske ratne mornarice na moru. Nastavit ćemo ulagati i u Hrvatsku kopnenu vojsku i nastojati priskrbiti najmodernije suvremeno oružje poput samohodnih haubica od najsnažnijih saveznica NATO-a. Nastavljamo povećavati i materijalna prava hrvatskih vojnika uzevši u obzir trendove u hrvatskom društvu”.

Istaknuvši važnost prisutnosti Hrvatske vojske u različitim krajevima Hrvatske naglasio je, kako je Hrvatska vojska nastala iz hrvatskog naroda i treba biti uz hrvatski narod. “Zato smo odlučili vratiti Hrvatsku vojsku u Baranju, u Beli Manastir. To je projekt na kojem radi ministar Anušić”, poručio je predsjednik Vlade ističući kako će se na taj način, vodeći računa o proračunu, sredstvima, ljudima i globalnim europskim i regionalnim rizicima, jačati sposobnosti Republike Hrvatske u obrambenom smislu. “Na taj način pridonosimo našim aktivnostima i u okviru Sjeveroatlantskog saveza i u okviru Europske unije i drugih međunarodnih koalicija kojima hrvatski vojnici daju svoj doprinos”, zaključio je.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner čestitao je pripadnicima Hrvatske vojske u ime Hrvatskog sabora obljetnicu ustrajavanja istaknuvši kako mu je izrazito drago što je imao čast biti sudionik povijesnog trenutka 28. svibnja 1991. godine i svečane smotre kada su prvi hrvatski vojnici prisegu položili predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Podsjetio je kako postoje velike razlike između Hrvatske vojske tada i danas istaknuvši: “Domovinski rat je stvorio vojsku koja je iznenadila i zadivila svijet i do danas zadržala poštovanjem svakog građanina Republike Hrvatske. Danas biti hrvatski vojnik, znači biti dio respektabilne vojne sile”.

Uručena promaknuća, pohvale i nagrade

Ovom prigodom istaknutim pripadnicima pobjedničke Hrvatske vojske za uzorno, časno i profesionalno služenju Domovini uručena su promaknuća, pohvale i nagrade.

U viši čin dočasnika Hrvatske vojske promaknuto je ukupno 155, a u čin časnika 107 pripadnika Oružanih snaga i to: 10 brigadira i dva kapetana bojnog broda, 28 pukovnika i tri kapetana fregate, 32 bojnika i pet kapetana korvete, 13 satnika i tri poručnika bojnog broda i osam natporučnika i jedan poručnik fregate.

Povodom Dana Oružanih snaga RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane nagradio je i pohvalio 50 pripadnika, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske pohvalio je i nagradio 92 pripadnika Oružanih snaga RH.

Ovom prigodom ministar Anušić uručio je samokres s posvetom pobjednicima Memorijala Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2024.”, te medalje za pomoć institucijama civilne vlasti razvodniku Branimiru Njegovanu i pozorniku Vedranu Tomiću.

Ministar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojskuMinistar Anušić: Nastavit ćemo podizati standard vojnicima i ulagati u Hrvatsku vojsku