Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na dvodnevnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a | Foto: NATO

Ministar Anušić u Bruxellesu: RH će dva posto BDP-a izdvajanja za obranu dosegnuti do 2027. godine

Ministar obrane osvrnuo se i na potrebu poticanja proizvodnje vojne opreme i naoružanja kazavši kako dio europske ekonomije od sada mora ići u obrambenu industriju

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjelovao je na dvodnevnom sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a održanom 13. i 14. lipnja 2024. u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji kojim je predsjedao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Prvog dana ministarskog sastanka, koji se održava uoči Washingtonskog summita u srpnju, održana je sjednica Vijeća NATO – Ukrajina, dok je drugog dana održana sjednica Sjevernoatlantskog vijeća te sastanak Grupe za nuklearno planiranje u formatu ministara obrane.

Ministri su tijekom sjednice Sjevernoatlantskog vijeća raspravljali o temama vezanim za odvraćanje i obranu te o planovima nastavka pomoći Ukrajini uključujući izgradnju i usklađivanje kapaciteta ukrajinskog obrambenog i sigurnosnog sektora sa standardima NATO-a. Također, razgovaralo se o mogućnostima povećanja proizvodnje obrambene industrije te učvršćivanje dugoročne suradnje u cilju dodatnog jačanja odvraćanja i obrane.

Ministar Anušić rekao je kako se na sastanku razgovaralo o inicijativama za nastavak daljnje pomoći Ukrajini, kao i o daljnjem funkcioniranju zemalja članica NATO-a u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Zaključeno je kako se mora ubrzati i osnažiti financijska pomoć Ukrajini kao i pomoć koju joj NATO pruža u naoružanju i vojnoj opremi.

“U posljednje dvije godine stvari su se pomakle u smislu same organizacije financijske i vojne pomoći Ukrajini. NATO mora ubrzati i osnažiti pomoć Ukrajini, financijski i kroz proizvodnju streljiva i naoružanja. I sada preuzima na sebe koordinaciju te pomoći”, rekao je ministar.

Na sastanku je bilo riječi i o izdvajanjima za obranu zemalja članica NATO-a pri čemu je ministar Anušić istaknuo kako će Republika Hrvatska kao pouzdan saveznik ispuniti sve preuzete obveze, u skladu s planiranom dinamikom. Naime, podsjetio je kako je od 2016. godine do danas proračun za obranu Republike Hrvatske povećan za čak 122 posto te da u ovoj godini iznosi 1,172 milijarde eura.

“Republika Hrvatska se obvezala do 2030. preuzeti dva posto BDP-a izdvajanja za obranu. Međutim, slijedom novih okolnosti te svih aktivnosti i koordinacija koje imamo ovdje na sastancima NATO-a, taj rok smanjili smo za tri godine tako da je planirano da zadanih dva posto BDP-a ukupnog izdvajanja za obranu dosegnemo do 2027. godine”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na potrebu poticanja proizvodnje vojne opreme i naoružanja, kako bi se postigla samodostatnost u toj proizvodnji obzirom na aktualnu sigurnosnu situaciju i ugroze. “Mora postojati široki lanac opskrbe sirovinama i na tome se radi. Nadam se da ćemo vrlo brzo postići tu razinu samodostatnosti po pitanju naoružanja i streljiva. Europa mora biti svjesna da se ne možemo samo baviti ekonomijom u smislu kao do sada. Dio ekonomije od sada mora ići u obrambenu industriju”, rekao je ministar obrane.

Što se tiče očekivanja od nadolazećeg NATO summita, ministar Anušić je rekao kako je riječ o najvažnijem događaju na kojem se očekuje donošenje konkretnih i ozbiljnih zaključaka kojih će se zemlje članice pridržavati.

“Očekuje se donošenje zaključaka o konkretnijoj pomoć za Ukrajinu u financijskom i u smislu pomoći u vojnoj opremi i naoružanju”, rekao je te zaključio: “Mislim da ćemo postati puno jači i snažniji nakon summita u Washingtonu”.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-aPotpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a