Ministar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranu | Foto: NATO

Ministar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranu

“Sigurnost i sloboda nisu besplatni, to smo mi osjetili na vlastitoj koži u Domovinskom ratu i uvijek moramo biti spremni”, poručio je ministar iz Washingtona

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić drugog dana samita NATO-a koji se održava u Washingtonu poručio je kako su članice NATO-a predane snažnoj podršci Ukrajini i obrambenim izdvajanjima: “Snažne i jake poruke poslane su s NATO samita, nema odstupanja ni milimetra, pojačavamo našu koheziju unutar Saveza, i kroz djelovanje i kroz izdvajanja – i prema našim obrambenim potencijalima i kroz Zavjet za Ukrajinu.”

U tom kontekstu, ministar Anušić potvrdio je podršku Republike Hrvatske Ukrajini: “Zavjet podrazumijeva da sve članice NATO-a godišnje izdvajaju ukupno 40 milijardi eura za Ukrajinu, a Republika Hrvatska temeljem svoje ekonomske snage u tome treba sudjelovati sa 66,6 milijuna eura. Ministar je istaknuo kako je Hrvatska kroz donacije vojne opreme Ukrajini ove godine već dostigla navedeni iznos te kako će Republika Hrvatska iznos od dva posto BDP-a za izdvajanja za obranu dostići do 2027. godine, a zajedno s Vladom kroz naše planove – možda i ranije.

“Sigurnost i sloboda nisu besplatni, to smo mi osjetili na vlastitoj koži u Domovinskom ratu i uvijek moramo biti spremni. Ne da bismo napadali nego da bismo odvraćali, kako bismo bili snažni da nitko bi mogao ugroziti naš teritorijalni integritet”, poručio je ministar obrane.

Na samitu NATO-a usvojena je Deklaracija samita koja predstavlja ključne smjernice u narednim godinama te su obuhvaćene ključne teme, jačanje kolektivne sigurnosti, izdvajanja za obrane i doprinos globalnoj stabilnosti i međunarodnoj suradnji i podrška Ukrajini.

Poslana je snažna poruka jedinstva te je istaknuta obveza članica NATO-a i predanost članku 5. Washingtonskog sporazuma.

“Nastavit ćemo osiguravati našu kolektivnu obranu od svih prijetnji i iz svih smjerova, temeljenu na pristupu od 360 stupnjeva, kako bismo ispunili tri temeljne NATO-ove zadaće odvraćanja i obrane, prevencije i upravljanja krizama i kolektivne sigurnosti”, stoji u Deklaraciji.

Također, potvrđena je trajna predanost potpunoj provedbi Zavjeta o ulaganju u obranu kako je dogovoreno u Vilniusu te je prepoznato kako je potrebno više ulagati u obrambene sposobnosti kako bismo održivo ispunili svoje obveze kao NATO saveznici.

U sklopu samita NATO-a, ministar Anušić prisustvovao je službenoj večeri upriličenoj za ministre obrane čiji je domaćin bio američki ministar obrane Lloyd J. Austin.

Ministar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranuMinistar Anušić u Washingtonu: Hrvatska je predana izdvajanjima za obranu