Ministar Banožić i admiral Hranj položili vijence povodom 30 godina HV-a | Foto: MORH/ T. Brandt

Ministar Banožić i admiral Hranj položili vijence povodom 30 godina HV-a

Na groblju Mirogoj u Zagrebu položeni su vijenci, a u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služena je misa povodom 30. obljetnice Hrvatske vojske

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u petak, 28. svibnja 2021. godine, uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved položili su vijence i odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Također, vijence su položili i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i načelnik Glavnog stožera Oružanih RH admiral Hranj, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

U crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu misno slavlje predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a misi su nazočili izaslanik ministra obrane, glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanica ministra unutarnjih poslova državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Branko Hrg, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i drugi.

Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan je u ovoj prigodi još jednom podsjetio na važnost očuvanja katoličkog vjerskog i kulturnog identiteta. Također, podsjetio je i na žrtvu hrvatskih branitelja na kojoj je sagrađena samostalna i slobodna hrvatska država.

Nakon mise položeni su vijenci ispred spomen obilježja Sveta Mati Slobode.

Svečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojSvečano obilježavanje Dana Hrvatske vojske na groblju MirogojMisa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit u Crkvi Sveta Mati Slobode na JarunuMisa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit u Crkvi Sveta Mati Slobode na JarunuMisa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit u Crkvi Sveta Mati Slobode na JarunuMisa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit u Crkvi Sveta Mati Slobode na JarunuMisa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit u Crkvi Sveta Mati Slobode na JarunuPoloženi vijenci ispred spomen obilježja Sveta Mati SlobodePoloženi vijenci ispred spomen obilježja Sveta Mati SlobodeMisa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu služit u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu