Ministar Banožić izrazio sućut povodom smrti generala Petrovića

Hrvatska vojska izgubila je velikog čovjeka, generala Petrovića koji je prenosio svoje bogato znanje i iskustvo u školovanju pripadnika HV-a

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u četvrtak 8. lipnja 2023. izraze sućuti povodom smrti generala Josipa Petrovića.

“U ime Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te svoje osobno, obitelji, prijateljima i kolegama generala Josipa Petrovića izražavam najdublje izraze sućuti.

Hrvatska vojska izgubila je velikog čovjeka, generala Petrovića koji je prenosio svoje bogato znanje i iskustvo u školovanju pripadnika HV-a.

Stekao je vrijedno međunarodno iskustvo i dostojno predstavljao Hrvatsku i Hrvatsku vojsku na dužnostima koje je obnašao.

Hvala mu na svemu što je nesebično i neumorno davao za Oružane snage Republike Hrvatske.

Neka mu je laka hrvatska zemlja.

Počivao u miru.”

General Josip Petrović rođen je u Korija kod Virovitice 11. listopada 1942. godine.

Tijekom Domovinskog rata obnašao je različite dužnosti u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH. Između ostalog, radio je na preuzimanju vojarni te uspostavi proizvodnje naoružanja.

Od 2001. godine obnašao je dužnost prvog vojnog predstavnika RH u Misiji RH pri NATO-u u Bruxellesu.

Čin brigadira dodijeljen mu je 28. svibnja 1992., a u čin stožernog brigadira promaknut je 10. lipnja 1996. U čin brigadnog generala promaknut je 6. rujna 2001. godine.

Umirovljen je 31. prosinca 2003. godine u činu brigadnog generala.

Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za pet i 10 godina službe.