Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru

Daljnji smjer i proces razvoja, opremanja i modernizacije HV-a bit će u novom Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga RH i Strategiji obrane, poručuje ministar

Ministar obrane Mario Banožić u srijedu 19. siječnja 2022. godine na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru odgovorio je na zastupničko pitanje Josipa Begonje na temu ključnih projekata, aktivnosti i ciljeva Hrvatske vojske u 2022. godini.

Kazavši kako je iza nas izazovna godina koja je unatoč svemu pokazala dobre gospodarske rezultate, ministar Banožić rekao je kako će planirani daljnji smjer i proces razvoja, opremanja i modernizacije Hrvatske vojske biti razrađen kroz dva strateška dokumenta: Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske i Strategiju obrane.

Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske temeljni je dokument obrambenog planiranja za razdoblje od idućih deset godina. Njime se utvrđuje dugoročna projekcija razvoja vojnih sposobnosti i resursa potrebnih za njihovu realizaciju. “U dokumentu će jasno biti određeni nositelji projekata i izvori financiranja te sama dinamika kako se ne bi mijenjali pravci modernizacije i ulaganja u Hrvatsku vojsku, kao što je to bio slučaj ranijih godina”, rekao je ministar obrane.

Govoreći o Strategiji obrane koja dugoročno uređuje angažiranje raspoloživih resursa u odgovoru na sigurnosne izazove te projekcije njihovog budućeg razvoja, ministar Banožić je kazao kako ovaj dokument, osim pozitivnih propisa, sadrži analizu raspoloživosti Oružanih snaga Republike Hrvatske sukladno postojećim sigurnosnim izazovima u Republici Hrvatskoj, ali i njezinom međunarodnom okruženju.

Ministar se osvrnuo na ključne projekte Hrvatske vojske u 2022. godini od kojih je izdvojio višenamjenski borbeni avion i helikopter UH-60M Black Hawk.

“U sklopu nabave višenamjenskog borbenog aviona sukladno ugovoru s Francuzima, krajem ove godine planirano je na obuku u Francusku uputiti zrakoplovne tehničare i inženjere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nastavlja se i priprema infrastrukture u kojoj će biti smješteni avioni”, nastavlja ministar Banožić.

Govoreći o daljnjim ulaganjima u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ministar Banožić podsjetio je kako je isporuka prva dva helikoptera UH-60M Black Hawk planirana u prvom kvartalu 2022. godine.

“U fazi smo potpisivanja ugovora za prvi parkirni hangar, a u tijeku je i provođenje procedure za radioničko-servisni hangar na kojem bi radovi trebali biti završeni početkom 2023. godine”, rekao je ministar i objasnio kako se time ulaže u infrastrukturu za projekte koji su već započeli.

“Osim toga, nastavljamo s projektima koji se odnose na daljnji razvoj, modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske, ali isto tako i na NATO specifične ciljeve. Riječ je o borbenom vozilu pješaštva, sustavu protuzračne obrane, radarskim sustavima, sustavu bespilotnih letjelica, svemu što je potrebno za jačanje Hrvatske kopnene vojske. Nastavljamo i projekte vezane za razvoj Hrvatske ratne mornarice: završetak izgradnje obalnih ophodnih brodova”, rekao je ministar Banožić.

Ministar Banožić na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru | Foto: MORH/ F. Klen