Ministar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnosti | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnosti

Vlada RH nastavlja intenzivnu izgradnju sposobnosti moćne kopnene vojske, modernog zrakoplovstva i snažne ratne mornarice, poručuje ministar Banožić

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić nazočio je svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga, a koja je održana u petak 29. rujna 2023. godine u Ministarstvu obrane.

Ovom prilikom ministar Banožić čestitao je pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske 32 godine postojanja Glavnog stožera Oružanih snaga te im zahvalio na predanom i časnom služenju Domovini.

Ministar se pritom prisjetio pripadnika Hrvatske vojske koji su se nalazili na čelu Glavnog stožera i koji su svoju izvrsnost i profesionalizam dokazali za vrijeme Domovinskog rata. Također, podsjetio je kako je kroz 32 godine nošenja s različitim izazovima i društvenim promjenama – u svakoj epohi Glavni stožer postajao je sve jači, sposobniji i organiziraniji, sposoban za nošenje sa svim izazovima koje je određeno vrijeme podrazumijevalo i nametalo.

“Upravo je rastom Glavnog stožera, paralelno rasla i jačala Hrvatska vojska koja danas s ponosom nosi epitete moderne i moćne oružane sile”, rekao je ministar Banožić te istaknuo kako moderne oružane snage ne gradimo kao prijetnju nekome, nego za obranu i sigurnost koja je narušena novonastalim ugrozama i to upravo na europskom tlu: ondje gdje se donedavno tvrdilo kako se više nikada ne može dogoditi oružani sukob.

Ministar Banožić je pritom naglasio kako očuvati mir i sigurnost, može jedino kvalitetno obučena i moderna vojska, stoga je Vlada Republike Hrvatske zauzela jasan stav kako će se nastaviti izgrađivati sposobnosti potrebne za stvaranje moćne kopnene vojske, modernog zrakoplovstva i snažne ratne mornarice.

Također, ministar je podsjetio kako rezultata ne može biti bez zadovoljnih i motiviranih vojnika stoga se nastavlja s poboljšanjem uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske te opremanjem i modernizacijom.

U kontekstu opremanja Hrvatske vojske, ministar Banožić je istaknuo: “Cijeli je niz projekata modernizacije i opremanja Hrvatske vojske koje ćemo realizirati jer je Vlada Republike Hrvatske osigurala proračunska izdvajanja za Hrvatsku vojsku u 2024. godini koja će biti veća za 62,5 milijuna eura u odnosu na financijski plan za 2023. godinu.”

Ministar se pritom osvrnuo na aktualne projekte: uvođenje višenamjenskog borbenog aviona Rafale u operativnu uporabu, nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk, početak opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley, nabavu protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE koji je integriran na borbeno oklopno vozilo Patria, nabavu protuoklopnog raketnog sustava RGW 90 MATADOR, nabavu 30 vozila Patria, nabavu RIB brodica, modernizaciju radarskog sustava FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a te naglasio kako je ulaganje u Hrvatsku vojsku izravno ulaganje u sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti.

Na kraju, ministar Banožić je najavio službenu ceremoniju primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale koja će se održati u ponedjeljak u Francuskoj.

“Ovo moćno sredstvo početkom iduće godine bit će u rukama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čime Hrvatska dobiva najjače i najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe”, poručio je ministar.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj zahvalio je svima koji doprinose napretku i modernizaciji Hrvatske vojske istaknuvši važnu ulogu Glavnog stožera za Hrvatsku vojsku.

“Danas imamo moderni Stožer koji se kontinuirano i predano suočava s izazovima modernizacije i razvoja naših Oružanih snaga, prateći nove vojne i tehnološke trendove i zabrinjavajući razvoj sigurnosne situacije u široj regiji. Glavni stožer, osim stalne brige o spremnosti naših Oružanih snaga, mora biti i pokretač promjena s ciljem razvoja boljih, modernijih i spremnijih OS”, poručio je admiral Hranj.

Ovom prigodom, uručena su odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Glavnog stožera Oružanih snaga RH i pristožernih postrojbi.

U ime svih odlikovanih, pohvaljenih i nagrađenih brigadir Mate Gudelj zahvalivši se istaknuo je kako sva ova priznanja dodatno motiviraju pripadnike Hrvatske te kako predstavljaju ponos za svakog pripadnika OSRH: “Hvala i svim našim kolegama na nesebičnoj potpori i suradnji. Veseli nas činjenica da se naš trud i zalaganje prepoznaje”.

Svečanom obilježavanju uz pripadnice i pripadnike Glavnog stožera OSRH, pristožernih postrojbi i ostalih dijelova Hrvatske vojske, nazočio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je u ovoj prigodi čestitao obljetnicu ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Stipan Šašlin te drugi visoki vojni i civilni dužnosnici, a svojim nastupom svečanost je uveličao Orkestar Oružanih snaga RH.

Ministar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnostiMinistar Banožić na Danu GS OS RH: Modernu i moćnu HV gradimo za očuvanje mira i sigurnosti